EFE

Nekropol har ligget skjult i over 1000 år

I forbindelse med arbeid på en motorvei har spanske arkeologer fått mulighet til å undersøke en glemt kirkegård.

Et team arkeologer er i full gang med å avdekke en over 1000 år gammel kirkegård i Nord-Spania.

Kirkegården ligger i Rioja-regionen, omtrent 400 m fra Grañón. Forskerne har kjent til stedet siden 2013, da undersøkelser i området avslørte gravenes eksistens.

Men det er først nå, i forbindelse med et større arbeid på motorveien like i nærheten, at arkeologene har fått mulighet til å se nærmere på kirkegården.

Ifølge utgravingsleder Luis Alberto Villanueva har arbeidet gått fort, nettopp fordi arkeologene allerede visste hvor gravene lå.

Arkeologene regner med å avdekke nesten 100 graver utenfor Grañón i Spania.

© EFE

Skjelettene vitner om de dødes tro

Forskerne har allerede avdekket mange av gravene, og målet er å avdekke alle de ca. 90-100 gravene som ligger i området.

"De fleste gravene er enkle hull dekket av store steiner. De er bare brukt én gang, og i noen av dem er det flere skjeletter," forklarer Villanueva.

Kirkegården har vært i bruk ved overgangen fra antikken til middelalderen, men arkeologene kan ennå ikke oppgi nøyaktige årstall. De kan likevel se at gravene stammer fra to ulike tidsperioder.

I gravene har arkeologene funnet de jordiske levningene av voksne og barn. Og ifølge Villanueva har de døde én ting felles:

"Alle gravene følger kristen praksis med å legge likene i retningen øst-vest, og de ligger på ryggen."

Arkeologene håper at ytterligere analyser av skjelettene kan avsløre hvem de begravde menneskene var.