Ny forskning: Forhistorisk jente var kryssing av to menneskearter

For første gang har forskere funnet restene av et menneske som er et direkte resultat av sex mellom to forskjellige menneskearter.

Arkeologer graver ut "Denisova-hulen" sør i Russland. Her levde flere menneskearter side om side.

© Imageselect & IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

For 90 000 år siden resulterte et møte mellom en neandertaler-kvinne og en mann fra menneskearten Denisova, i en liten jente.

Hun ble minst 13 år gammel før hun av ukjente årsaker døde i en grotte i våre dagers sørlige Russland.

Foreldrene tilhørte hver sin art

Alt det kan forskere fra Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i den tyske byen Leipzig slå fast etter å ha undersøkt jentas jordiske rester for å finne frem til hennes genetiske opphav.

Og resultatene er enestående, for jenta er det eneste kjente eksempelet på et menneske som hadde foreldre fra to forskjellige menneskearter.

“Jeg trodde kollegene mine hadde gjort en feil”, sier prosjektets hovedforsker, Svante Pääbo til tidsskriftet Nature, om øyeblikket da han så resultatet.

Dennys knokler ble funnet i 2008, men først nå er de ferdig-analysert.

© IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

I årevis har det vært en kjent sak at nå utdøde menneskearter paret seg med hverandre – for eksempel har alle nålevende mennesker utenfor Afrika opptil fire prosent neandertaler-DNA i seg – men ikke før nå er det altså funnet en hybrid mellom to forskjellige menneskearter.

Forholdet mellom foreldrene er ukjent

Den avdøde jenta har fått kjælenavnet “Denny”, og hun holdt til i et fjellområde der neandertalere og denisovaer tilsynelatende levde side om side.

Hva forholdet mellom jentas foreldre var, er imidlertid uvisst. Det er for eksempel ikke kjent om det dreide seg om et enkeltstående møte mellom de to fortidsmenneskene, eller om de traff hverandre flere ganger.