Ismumien Ötzi led av åreforkalkning

Om Ötzi ikke hadde blitt drept av en fiendtlig pil for rundt 5300 år siden, er det mye mulig at han hadde dødd av åreforkalkning senere i livet.

Som 46-åring ble Ötzi angrepet og etterlatt død. Etter hvert frøs liket hans til is.

© Ritzau Scanpix

Åreforkalkninger tre ulike steder i hjerteregionen samt i hovedpulsåren og i arteriene nederst i kraniet, er noen av plagene ismumien Ötzi tilsynelatende slet med i sin levetid.

Det viser nye CT-skanninger av den rundt 5300 år gamle mumien, skriver forskere fra Sør-Tyrols arkeologiske museum i Bolzano i en pressemelding.

Ötzi var genetisk disponert

Skanningene stemmer med tidligere studier av Ötzi som viser at han var genetisk disponert for hjerte- og karsykdommer.

Åreforkalkningene kunne ifølge forskerne ha resultert i livstruende blodpropp senere i livet dersom han ikke hadde blitt drept i en alder av rundt 46 år.

Det var sannsynligvis de dårlige genene som var årsaken til åreforkalkningene, og ikke livsstilen hans. Selv om mye tyder på at Ötzi blant annet spiste mye kjøtt, så levde han nemlig en aktiv tilværelse og var på ingen måte overvektig.

Genetikk eller livsstil?

Undersøkelsene av Ötzi føyer seg inn i rekken av andre undersøkelser av mumier fra blant annet antikken og Egypt. Akkurat som hos Ötzi viser disse at åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer var genetisk betinget allerede i oldtiden.

Studiene er viktige for moderne legevitenskap, som i høy grad forsøker å klargjøre om det er arv eller livsstil som har størst betydning for hjerte- og karsykdommer.

To fjellvandrere fant Ötzi i Alpene i 1991.

© Ritzau Scanpix