Forskningen viser at planterestene er spesielt rike på blant annet protein og karbohydrater. Faktisk er mageinnholdet så energirikt at digesta fra bare én bison kunne dekke protein- og karbohydratbehovet til 25 voksne jeger-samlere i tre dager.
Digesta ville derfor ha vært viktig for spesielt fortidsmennesker som levde i områder med få spiselige planter.
I tillegg ville digesta ha hatt den fordelen at steinalderfolk ikke trengte å bruke energi både på å jakte på dyr og på å samle planter – ett byttedyr ville dekket alle næringsbehovene.
Kvinner deltok også i jakt
Ifølge professor i antropologi Raven Garvey, som står bak studien, setter forskningen hennes også spørsmålstegn ved kjønnsrollene i steinalderen.
Tradisjonelt har forskerne ment at menn var jegere, mens kvinner var samlere, men i virkeligheten kan kvinner også ha deltatt i jakt, fordi digesta gjorde samlingen av spiselige planter overflødig.
Den teorien støttes av arkeologiske funn i Nord- og Sør-Amerika, som viser at kvinner i stort antall deltok i jakten på store dyr for 8000–13 000 år siden.
«Hvis vi åpner opp for betydningen av digesta fra store drøvtyggere og andre ikke-studerte matkilder, kan det føre til både nye tolkninger av fortidens adferd og en sunn reevaluering av antakelsene som våre hypoteser om evolusjon hviler på», sier Raven Garvey.