Oldtidens fidget spinner? Gammelt leketøy får ny tittel

I 85 år har et en liten bit brent leire blitt kalt leketøy fra Mesopotamia. Men nå skifter arkeologer forklaring, og leirklumpen har fått en mye mer voldelig tittel.

Det omdiskuterte stykke leirvare som nå ikke lenger kalles leketøy.

© Oriental Institute of the University of Chicago

I kjølvannet av dette årets store leketøyshysteri – fidget spinneren – har arkeologer nå endret forklaring på det de i mer enn 85 år har kategorisert som et 4000 år gammelt “roterende” leketøy.

Men dingsen, som er laget i brent leire, kan ved første øyekast minne om en fidget spinner.

Leirevare får voldelig tittel

Museumsfolk oppdaget feilen da skulle bygge ut det mesopotamiske galleriet ved Oriental Institute of the University of Chicago, der den trekantede leirfiguren var utstilt som et leketøy med tre dyrehoder.

Og nå har de endret beskrivelsen på gjenstanden til “stridskøllehode”.

Lertøyet har dermed gått fra å være et leketøy til et slagvåpen som stammer fra mellom 2000 til 1800 f.Kr.

Gudenes våpen

Stridskøllehodet er laget ved oldtidsbyen Eshnunna, som ligger i dagens Irak.

Det var ikke vanlig å ha stridskøllehoder av leire, fordi de skulle brukes til lett og effektivt å slå fienden i for eksempel hodet med, mens hodene var festet på enden av et treskaft.

Normalt var hodene på en stridskølle derfor laget av stein. Men dette stridskøllehodet minner om andre identifiserte stridskøllehoder.

Også stedet der leirklumpen ble funnet beviser at det er hodet til en stridskølle. Den er nemlig funnet nær et tempel – og stridskøller ble regnet som et våpen for gudene i det andre årtusen før Kristi fødsel, skriver Live Science.