Reuters / Ritzau Scanpix
Hvalp sibirien permafrost

Oldvalp forbløffer: Hund eller ulv?

Forskerne er i villrede etter å ha undersøkt en valp som ble funnet i Sibirs permafrost. Analyser viser nemlig at dens DNA aldri er sett før.

For ca. 18.000 år siden sovnet en liten valp stille inn i Sibirs isnende kulde. Det er usikkert om den døde av sult eller sykdom.

Helt sikkert er det derimot at den nesten perfekt bevarte valpen er en sensasjon – den er nemlig verken hund eller ulv.

Døde bare to måneder gammel

Valpen ble funnet nær Jakutsk i Sibir i 2018, og helt siden den gang har bl.a. svenske forskere arbeidet med å bestemme dyrets arvemasse:

“Men vi kan fortsatt ikke si om det er en hund eller en ulv”, skriver David Stanton fra det svenske senteret for paleogenetikk CPG.

Til gjengjeld har de funnet ut at valpen er en han, og at den døde da den var rundt to måneder gammel.

En av forskernes teorier er at valpen er født av en tidlig hunderase som ikke var helt ulv men heller ikke helt hund – altså en form for missing link mellom ulven og hunden.

Tamhundens alder er omdiskutert

Det hittil eldste fossilet av en tamhund er blitt datert til ca. 14.700 år siden, men nøyaktig når hunden og ulven splittet opp er sterkt omdiskutert.

I 2017 slo en gruppe forskere fast at hundelignende raser oppsto allerede for ca. 40.000 år siden. Det er dog usikkert når de ble temmet.

Forskerne vil fortsette arbeidet med å kartlegge den lille sibirske valpens arvemasse i håp om å finne ut mer om dens gåtefulle opphav.