Ötzi ble begravd i Alpene

En internasjonal forskergruppe sår tvil om teoriene som hittil er fremsatt om ismannen Ötzis død.

Klimaet i Alpene har mumifisert – dermed bevart – Ötzis kropp.

En internasjonal forskergruppe sår tvil om teoriene som hittil er fremsatt om ismannen Ötzis død. De 5300 år gamle mumifiserte restene av mannen ble funnet i Alpene i 1991. Siden har de fleste forskere ment at Ötzi var på flukt da han ble truffet av en pil bakfra og drept.

Nå har en gruppe forskere fra blant annet Italia og USA analysert landskapet og plasseringen av ismannens mange eiendeler og kommet frem til at Ötzi døde et annet sted – og bare fikk en seremoniell begravelse i Alpene.

«Mange forskere har aldri satt spørsmålstegn ved Ötzis død, og dermed ikke undersøkt plasseringen av liket og eiendelene», sier Luca Bondioli fra det nasjonale etnografiske museet i Roma, som har deltatt i arbeidet.

Konklusjonen bygger blant annet på en steinforhøyning som er oppdaget seks meter fra der Ötzi ble funnet. Liket av ismannen ble i sin tid lagt på denne plattformen, men er siden flyttet på grunn av den stadige issmeltingen i Alpene. Samme prosess kan også forklare hvorfor Ötzis eiendeler er spredt over et stort område.

Andre forskere kaller den nye teorien «interessant».