Pawel Micyk & Lukasz Szarek
Polen steinalderskjelett

«Perfekt» steinalderskjelett gravd frem i Polen

På nesten mirakuløst vis har skjelettet overlevd 7000 år i jorden uten å ta særlig skade. Nå håper arkeologene at det kan kaste lys over en stort sett ukjent steinalderkultur.

Når arkeologer finner skjeletter fra steinalderen, er det ofte deler som mangler. Knokler kan ha blitt oppløst i sur jord, ville dyr kan ha fått tilgang til skjelettet og fjernet deler av det.

Derfor er det en liten sensasjon at polske arkeologer nå har funnet et 7000 år gammelt skjelett i nesten perfekt stand like ved den lille byen Słomniki nord for Kraków.

Den eneste delen av skjelettet som har fått større skade, er hodeskallen, som trolig har blitt truffet av en plog på et tidspunkt i fortiden.

Alle deler ser imidlertid ut til å være bevart. Dette skyldes blant annet at den avdøde var gravlagt i løs jord som ikke var sur.

Arkeologene har lykkes med å få laget en perfekt 3D-gjengivelse av graven inkludert skjelettet.

© Pawel Micyk & Lukasz Szarek

Kunne dateres ut fra potteskår

Takket være fragmenter fra en leirkrukke som ble funnet sammen med skjelettet, har arkeologene kunnet slå fast at den avdøde stammer fra den båndkeramiske kulturen og døde rundt 5000 år f.Kr. Planen er imidlertid at karbon-14-prøver skal presisere alderen.

«For øyeblikket kan vi ikke si mer om hvem den gravlagte personen var», forklarer arkeolog Paweł Micyk.

Forhåpentlig kan det perfekte skjelettet nå hjelpe arkeologene med å lære mer om den båndkeramiske kulturen. Den ankom Polen rundt 5000 f.Kr. etter å ha krysset Karpatene fra dagens Ungarn.

Forskerne vet ikke så mye om kulturen i Polen, men den har eksistert i en brytningstid. De var noen av de første bøndene i området og har sannsynligvis vært omringet av tradisjonelle jeger- og samlersamfunn.