Smeltet is avslører forhistorisk føll
I et dypt krater i Sibir har forskere funnet et eksemplar av en forlengst utdødd hest som er uhyre godt bevart.

Hestens pels, hover og hale ses tydelig etter 40 000 år i isen.
I et 100 meter dypt krater i det østlige Sibir har forskere fra Russland og Japan funnet restene av et forhistorisk føll, som takket være dyp permafrost er uhyre godt bevart. Det skriver avisen The Siberian Times.
Føllet var to til tre måneder gammelt, målte én meter i skulderhøyde og hadde tykk, mørkebrun pels da det døde for ca. 40 000 år siden på Sibirs stepper.
Føllet er ekstremt godt bevart
“Det er første gang vi finner en forhistorisk hest i så ung alder og så ekstremt godt bevart”, ser Semyon Grigoryev, som er sjef for laboratoriet på Mammutmuseet i Yakutsk, der hesten undersøkes.
Dyrets organer er intakte, så Grigoryev håper at forskerne ved å undersøke tarmenes innhold kan finne ut mer om hva den spiste og miljøet den ferdes i.
Hva hesten døde av er uklart, men en kommende obduksjon vil muligens fastslå dødsårsaken. Da føllet ikke bærer fysiske tegn på skader, mener forskeren imidlertid at den kan ha druknet.
Den vesle hesten tilhørte den for lengst utdøde hestearten Equus lenensis – “Lena-hest”. De skiller seg genetisk fra de ville hestene som i dag bor i området.
Forskerne gravde ut mammut
Batagaika-krateret der føllet ble funnet, oppsto i 1960-årene da et stort landområde begynte å synke som følge av smeltende permafrost-is.
I årenes løp har prosessen avslørt mange forhistoriske dyr, og det var også restene av en mammut som fikk forskerne til å undersøke området i første omgang.