Shutterstock, Getty Images/SSPL
Stenalderhund, Sverige

Steinalderhund fikk med seg gaver i graven

For 8400 år siden ble en hund gravlagt med samme omsorg og kjærlighet som mange av nåtidens kjæledyr.

Hunden ble stedt til hvile kloss inntil eierens hus på en boplass i Sölvesborg i Blekinge. Arkeologer fra Blekinge Museum mener at den også fikk gravgaver med seg i døden:

"Vi har funnet fire små stumper som vi antar er restene av en kniv. Vi håper at nærmere analyser kan fortelle oss om det er korrekt," forklarer utgravningsleder Carl Persson.

Stenalderhund, Sverige

Hundens skjelett har ligget på havbunnen under et beskyttende lag sand i årtusener.

© Carl Persson/Blekinge Museum

En stor firkant jord graves opp

Da HISTORIE ringte, var Persson akkurat i gang med å løfte opp graven så videre undersøkelser kan foregå innendørs.

"Vi graver opp en firkant på 70 x 60 cm rundt hunden, frakter den hjem og finkjemmer jorden. Det er også tanken at hunden skal utstilles akkurat som den lå da vi fant den," forteller Persson.

Stenalderhund, Sverige, Sölvesborg

Boplassen i Sölvesborg har ligget under havbunnen i årtusener. Enorme mengder sand måtte flyttes for å grave ut de 51 husene som har dukket opp så langt. 15.000 m2 av boplassen er nå avdekket.

© Carl Persson/Bleking Museum

Kanskje var det en dyktig jakthund

De svenske forskerne vet ennå ikke hvilken nåtidig hunderase den gravlagte steinalderhunden lignet mest på. Beina viser at den var forholdsvis liten, men tennene er overraskende kraftige.

De første teoriene går ut på at hunden kan ha vært en spesielt dyktig jakthund som eieren æret med en verdig begravelse.

Stenalder, jægere

De svenske arkeologene mener at hundens eiere vandret rundt i store deler av Sør-Sverige i sommerhalvåret. Kanskje har de også krysset Øresund for å jakte ved dagens København. På boplassen har teamet nemlig gravd ut store mengder flintstein fra Malmö-trakten.

© Getty Images/SSPL