Lynn Wadley & Shutterstock

Steinaldermat hadde masse karbohydrater

Allerede for 170.000 år siden sto ristede rotfrukter på steinaldermenneskets meny. Det viser et oppsiktsvekkende funn som motsier populære utlegninger av hva paleo-kost egentlig er.

Ekte paleo-kost som den hulemenn og -kvinner spiste var full av karbohydrater. Det viser et bemerkelsesverdig funn av 170.000 år gamle, ristede rotfrukter i Sør-Afrika.

Oppdagelsen tyder på at dagens “paleo-kost”, som så vidt mulig unngår matvarer med stivelse og karbohydrater, ikke stemmer overens med virkeligheten.
“Jeg er redd paleo-dietten rett og slett er misvisende”, sier professor Lynn Wadley, som står bak oppdagelsen.

Hittil eldste funn av ristede rotfrukter

Funnet ble gjort i den kjente sør-afrikanske hulen Border Cave. Her fant forskere fra University of the Witwatersrand de forkullede restene av 55 røtter fra planten Hypoxis angustifolia, som er i familie med den såkalte afrikanske poteten og er full av karbohydrater.

Ifølge forskerne ble røttene i sin tid lagt på glødende kull for å bli grillet, men en del forsvant i asken og ble derfor bevart. Det er det hittil eldste funnet av ristede rotfrukter.

“Ekte paleo-kost” var variert

Den store mengden tyder på at rotfrukter var en fast del av våre forfedres kost. Det er da heller ikke første gang at arkeologiske funn motsier populære utlegninger om hva paleo-kost opprinnelig besto av.

Ifølge Lynn Wadley gir rotfunnet god mening, for bare menneskets hjerne krever minst 100 g karbohydrater daglig for å fungere: “En balansert, sunn kost med en kombinasjon av tilberedte karbohydrater og protein – den “ekte” paleo-kosten – økte menneskets styrke og utholdenhet”.