Nesten 5000 års matavfall fra en boplass i Sahara-ørkenen avslører at områdets jeger-samlere primært levde av fisk inntil klimaforandringer tvang dem til å endre spisevaner.
Det viser en undersøkelse gjort av forskere fra Italia og Belgia som har analysert over 17.000 knokkelrester fra Takarkori-fjell-leet i Libya.
Mengden av fisk forbløffer
Da leet ble tatt i bruk av jeger-samlere for 10.000 år siden var nåtidens trøstesløse ørken en fruktbar savanne med sjøer og elver – en av sjøene lå bare 6,5 km fra fjell-leet.
Derfor visste forskerne at de ville finne rester av fisk. Men ifølge Savino di Lernia, professor i etnografi ved Sapienza-universitetet i Roma, ble de likevel forbløffet over mengden.
Rundt 90 pst. av måltidsrestene fra perioden 8250 f.Kr. og et par tusen år fremover stammer fra fisk, især maller og Tilapia-fisk.