Verdens eldste dyremaleri funnet på Borneo
Ny analyse tyder på at et hulemaleri av en sannsynligvis utdødd okseart er minst 40 000 år gammel. Dermed er det verdens eldste, sier forskerne bak.

Forskerne mener at maleriet forestiller en okseart fra Borneo som sannsynligvis er utdødd.
Nye undersøkelser av hulemalerier i en grotte på Borneo, har avslørt den eldste avbildningen av et dyr i verden. Maleriet forestiller en okse eller ku, og arkeologer har i samarbeid med geokjemikere fastlagt at hulemaleriet er 40-50 000 år gammelt. Dermed er maleriet den eldste, ikke-abstrakte avbildningen.
Uran brukt til dateringen
Hulemaleriet ble oppdaget i 1994, men det har vært vanskelig å datere, for dets alder ligger på kanten av hva den kjente karbon-14 metoden kan benyttes til. I stedet har forskerne undersøkt små mineralskorper oppå maleriet.
De har oppstått som et resultat av flere tusen års rennende vann. Skorpene består av kalk, som inneholder bitte små mengder av uran-isotoper. Det radioaktive uranet kan dateres ved hjelp av dets halveringstid. Og ettersom skorpene sitter på maleriet, kan forskerne være sikre på at maleriet er eldre enn mineralene.
Asia var først med hulemalerier
Tidsbestemmelsen er også et bevis på at de figurative hulemaleriene ikke oppsto i Europa – der de første ble laget for rundt 32 000 år siden. Da maleriet på Borneo så dagens lys, hersket det tropisk klima på øya – på samme tid var Europa ubeboelig og dekket av et kilometertykt islag.
Mange motiver går igjen i de europeiske og de asiatiske hulemalerienes avbildninger av hender og dyr. Forskerne mente tidligere at dette tydet på en forhistorisk kontakt mellom kontinentene, men i det siste året, og med tidsbestemmelsen fra Borneo, sås det også tvil om den teorien.