Verdens eldste truge ble brukt av Ötzis forfedre

Det som trolig er verdens eldste truge er funnet i Tyrol, i samme område som der ismannen Ötzi ble funnet.

Verdens eldste truge er 5800 gammel, men minner om trugetypen som ble brukt i Tyrol helt frem til 1900-tallet.

I 2003 fant den italienske kartografen Simone Bartolini en truge i de tyrolske Alpene under arbeidet med å kartlegge Østerrikes grenser. Trugen besto av en bjørkegrein på halvannen meter som var bøyd sammen til en oval ramme med strenger av tynne greiner.

Trugen minnet om den typen de lokale i Tyrol brukte frem til for få tiår siden, og Simone Bartolini antok derfor at trugen var høyst 100 år gammel.

Stammer fra steinalderen

"Kanskje tilhørte den en bonde som mistet den da han gjette kyrne," tenkte han og tok den med hjem til kontoret som en suvenir.

Men da han nylig ga den videre til en gruppe arkeologer, viste det seg at trugen var mye eldre og mer betydningsfull enn han hadde trodd.

En karbondatering avslørte nemlig at trugen er rundt 5800 år gammel og altså stammer fra steinalderen. Det gjør den til verdens eldste kjente truge.

Ötzi gikk med truger

Simone Bartolini fant den i 3,134 meters høyde i området der man i 1991 fant ismannen Ötzi. Trugen er bare et par generasjoner eldre enn Ötzi, og arkeologene regner derfor med at Ötzi gikk med lignende fottøy da han levde.

"Skoen beviser at det faktisk bodde folk i Alpene i steinalderen, og at de hadde redskapene de trengte for å overleve i det ufremkommelige terrenget," sier Dr. Catrin Marzoli fra avdelingen for Tyrols kulturelle arv, og kaller funnet unikt.

Trugen skal nå stilles ut på Sør-Tyrols Museum for Arkeologi, der Ötzi også kan ses.