Cicero Moraes
Homo floresiensis

Virkelighetens «hobbiter» gjenskapt for første gang

Arkeologer og 3D-animatører har avslørt ansiktet til den 60 000 år gamle menneskearten Homo floresiensis, som pga. sin behårede kropp og utrolig lave høyde kalles for «hobbiter».

Da arkeologer i 2003 kunne offentliggjøre funnet av en utdødd liten menneskeart i Indonesia kalt Homo floresiensis, var verden fortsatt grepet av «hobbitfeber» etter de vellykkede filmatiseringene av forfatteren J.R.R. Tolkiens bokserie «Ringenes Herre».

Skjelettet av den 1,06 meter høye Homo floresiensis fikk derfor tilnavnet «hobbiten». Nå avslører en ny 3D-tegning basert på kraniet i hvor stor grad vår forfar faktisk lignet på Frodo og de andre hobbitene.

Et team med 3D-animatører og biologer har møysommelig arbeidet med å gi det ca. 60 000 år gamle skjelettet nytt liv.

Resultatet er nettopp blitt offentliggjort i nettidsskriftet OrtogOnLineMag.

Homo floresiensis 3D-modell

De vanlige metodene for å rekonstruere et fortidsansikt kunne ikke brukes. Teamet måtte derfor kombinere trekk fra et menneske med en sjimpanse.

© Cicero Moraes

Måtte utvikle ny metode

Cicero Moraes, som står bak 3D-gjengivelsen, understreker at teamet hans ikke kunne bruke den vanlige metoden til å gjenskape fortidsansikter i 3D.

Den er bygget opp rundt å danne et lag av fett, kjøtt og hud oppå det skannede kraniet ut fra forskjellige velkjente markører.

Men «disse markørene er basert på moderne menneskelige data og ikke individer som stammer fra Homo florensiensis-gruppen av menneskearter».

Moraes og teamet hans fant en alternativ løsning.

«Vi tok to sett CT-skanninger. Ett fra et menneske og et annet fra en sjimpanse. Deretter deformerte vi begge og tilpasset dem slik at de passet til strukturen vi kunne se i Homo floresiensis’ kranium», forteller Moraes.

«Resultatet er svært tilfredsstillende. Det avslører et ansikt med elementer som minner oss om både moderne mennesker og våre evolusjonære forfedre.»

Homo floresiensis

Homo floresiensis hadde korte ben og store føtter, litt som en hobbit. Forskerne kan imidlertid ikke si om føttene var dekket med hår.

© Cicero Moraes