Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antikythera-mekanismen har blitt rekonstruert digitalt

Siden 1901 har Antikythera-mekanismen vært et mysterium. Nå mener et forskerteam at de har gjennomskuet oldtidens mekanisme.

2020 Tony Freeth

En forskergruppe fra det britiske University College London (UCL) har fremstilt en digital rekonstruksjon av den berømte Antikythera-mekanismen som er blitt kalt verdens første analoge datamaskin.

Restene av den over 2000 år gamle mekaniske innretningen ble funnet i vraket av et romersk skip ved den greske øya Antikythera i 1901. Siden da har forskere forsøkt å finne ut hvordan mekanismen fungerte. Et av problemene har vært at deler av den mangler.

Forskerne har laget modellen ut fra Antikythera-mekanismens fragmenter.

© Shutterstock

Inskripsjoner på mekanismen avslører at den har vist solens, månens og planetenes baner på himmelen. I 2005 avslørte en undersøkelse med røntgenstråler at mekanismen hadde vært i stand til å forutse sol-og måneformørkelser. Forskerne fra UCL har nå kommet et skritt videre.

Arbeidet tok utgangspunkt i et tannhjul

Foran på mekanismen står det to tall: 462 og 442. Grekerne mente at disse tallene stemte med de astronomiske syklusene for hvor mange år det går mellom at planetene Venus og Saturn inntar den samme posisjonen på himmelen sett fra jorden.

Forskerne har klart å forbinde de eksisterende delene – inklusive et tannhjul med 63 tenner – virtuelt med Venus' kretsløp. Med utgangspunkt i dette tannhjulet har de rekonstruert tannhjulene for resten av planetene.

Verdens eldste datamaskin gjenoppstår i digital form

Forskerne har fremstilt en 3D-modell av hvordan Antikythera-mekanismen kan ha sett ut.

2020 Tony Freeth & Shutterstock

Himmellegemene prydet fronten

Ifølge forskerne viste mekanismens forside jorden (i midten), månen, solen og planetene. Ut over jorden kjente antikkens lærde til Venus, Mars, Jupiter, Saturn og Merkur.

2020 Tony Freeth & Shutterstock

En mengde tannhjul drev mekanismen

Inne i mekanismen satt alle tannhjulene og styrte himmellegemenes bevegelse på forsiden av mekanismen. Ut fra et bevart tannhjul med 63 tenner har forskerne konstruert resten.

2020 Tony Freeth & Shutterstock

Kalender satt bakpå

På baksiden av mekanismen var det bl.a. en oversikt over årets måneder.

2020 Tony Freeth & Shutterstock

“Vår modell av mekanismen er den første som stemmer med alle de fysiske restene og som nøyaktig følger de inskripsjonene som er inngravert på mekanismen”, forteller prosjektets leder, ingeniør Tony Freth fra UCL ifølge mediet EurekAlert.

Nå vil forskerteamet prøve å bygge en fysisk utgave av mekanismen ut fra den virtuelle rekonstruksjonen – utelukkende ved hjelp av verktøy som oldtidens grekere hadde adgang til.

Les også:

Vitenskap

Nazi-forskere fikk et nytt liv i USA

3 minutter
Sjøfart

Verdens største ubåt

2 minutter
Våpen under andre verdenskrig

Tiger-stridsvognen levde ikke opp til sitt rykte

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul