Overdådig utsmykning preger hele palasset i Alhambra.

Alhambra er et lappeteppe

Alhambra har vært i evig endring siden 1238. Muslimske emirer rev gamle bygninger for å skaffe plass til nye, kristne konger fortsatte tradisjonen, og endelig har velmente, men mislykkede restaureringer forandret Alhambra.

23. april 2015

Arkitektene gikk fullstendig amok

Spanske José Contreras fikk i 1828 oppdraget med å restaurere Alhambra etter århundrers forfall. Arkitekten skred til verket med stor begeistring, men hans begrensede kunnskap om maurisk byggestil ga fantasien gode vilkår. I 1923 viste det seg at Contreras og hans etterkommere hadde begått flere feil.

En ny arkitekt, Leopoldo Torres Balbás, skulle rydde opp, men i mange tilfeller erstattet han gamle misforståelser med nye.

Eldste bygning var et utkikkstårn

Partalpalasset ble bygd av Muhammed 3. (1302-1309) og er dermed den eldste delen av Alhambra som fortsatt fins. Store vinduer i det såkalte Damenes tårn ga en storslått utsikt over høydedragene nord for Alhambra.

Borgtårn ble til emirens riddersal

Comarespalassets første stein ble lagt av Ismail 1. (1314-1325), men byggingen opphørte først i 1370 under Mohammed 5. Et tidligere borgtårn i Alhambras ringmur ble innredet som Ambassadørenes sal, der emirens trone sto under en baldakin. Tømrere skapte en innvendig loftskuppel av sedertre 18 meter over gulvet, utskåret og malt som en stjernehimmel.

Embetsmenn satt i sidefløyen

Mexuar er ombygd så mange ganger under emirene og senere restaureringer at bygningen ikke kan dateres. Der møtte emiren rådgiverne og tok imot bønner fra undersåtter. Mexuar inneholdt dessuten en rettssal.

Maurernes bygging endte her

Løvegården ble bygd på slutten av 1300-tallet av Mohammed 5. Den ble alhambrapalassenes vakreste og mest imponerende del, og markerte slutten på emirenes byggearbeid. Emiren bodde trolig i lokalene øst for gården, mens konene hans holdt til i vestfløyen.

Klikk og få oversikt over Alhambra-palasset.

Få hele historien om Alhambra - palasset i evig endring - last ned artikkelen her

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i