Arkeologer finner enestående underjordisk kirke

Langt nede under bakken i byen Nevsehir har en gruppe tyrkiske arkeologer funnet en kirke fylt med enestående veggmalerier fra kristendommens barndom.

Dukket opp ved en tilfeldighet

Tyrkiske arkeologer har nettopp bekjentgjort at de har gravd ut en enestående underjordisk kirke fra 400-tallet.

Den 1600 år gamle kirken ble funnet ved en tilfeldighet da arkeologene holdt på å undersøke en underjordisk by som i 2014 ble oppdaget under storbyen Nevsehir i Midt-Tyrkia.

Området er kjent for mange enorme tunnelbyer, og den siste av dem - som dekker et område på mer enn 360 000 m2 - ble funnet i forbindelse med en byfornyelse i Nevsehir.

Kirken er full av jord

Store deler av den nyfunne kirken er i sterkt forfall, og flere av veggene har kollapset under århundrers snø og regn. Derfor er det meste av kirken full av jord etter de mange rasene.

Tyrkiske arkeologer holder fortsatt på med å skape seg oversikt over kirkens størrelse, og har så langt gravd ut den fremre delen av kirken. De har avdekket flere religiøse veggmalerier som er i overraskende god stand.

Enestående veggmaleri

"Vi har foreløpig bare avdekket noen få veggmalerier, men flere vil dukke opp bare vi får vekk jorden. I den fremre delen av kirken har vi funnet fremstillinger av Jesu korsfestelse og himmelfarten. Andre malerier viser apostlene, forskjellige helgener samt profetene Moses og Elisa," uttaler arkeologen Ali Aydin til den tyrkiske avisen Hürriyet.

Forskerne er mest imponert over veggmaleriet som viser Kristi himmelfart mens fortapte sjeler får sin straff rundt ham.

Ifølge ekspertene er maleriet helt enestående fordi en lignende scene fra samme tid aldri er blitt sett i noen annen kirke.

Pause i utgravningene

Inntil videre er det pause in utgravningene fordi forskerne frykter at det fuktige vinterværet vil skade de gamle veggmaleriene.

Utgravningene fortsetter til våren, og arkeologene håper at flere veggmalerier vil dukke opp i takt med at jordmassene blir fjernet.

Man håper at veggmaleriene i den gamle kirken kan bidra med ny kunnskap om kristendommens tidligste historie.