Shutterstock

Avsløring: Eiffeltårnet er rene rusthaugen

En lekket rapport avslører at Paris’ landemerke trenger en grundig oppussing – men ingenting blir gjort.

Da Eiffeltårnet sto ferdig i Paris i 1889, uttalte Gustave Eiffel, hvis firma sto bak konstruksjonen, at «maling er den viktigste ingrediensen når det gjelder å beskytte en metallstruktur» – siden malingen hindrer at rusten utvikler seg. «Det viktigste av alt er å forhindre rust», sa han også.

Men det viser seg nå at man har mislykkes med den oppgaven.

En lekket rapport utarbeidet av ekspertingeniører avslører at Eiffeltårnet er gjennomrustent og trenger en grundig renovering. Som en anonym leder i staben som tar seg av Eiffeltårnet sier det: «Det er enkelt. Hvis Gustave Eiffel kom på besøk, ville han få hjerteinfarkt.»

Men i stedet for en gjennomgripende renovasjon er Eiffeltårnet nå i ferd med å bli malt for over 620 millioner kroner før OL i 2024, som skal arrangeres i Paris.

Som forberedelse til OL i Paris i 2024 skulle 30 prosent av Eiffeltårnets maling ha vært erstattet med ny maling, men på grunn av forsinkelser under koronaepidemien er bare 5 prosent malt om.

© Krzysztof Pazdalski / Shutterstock

Landemerke kan bli dødsfelle

Hvis konklusjonene i den lekkede rapporten stemmer, kan dette landemerket i Paris bli så skadet av rust at det 10 100 tonn tunge tårnet, som har syv millioner besøkende hvert år, kan stå i fare for å falle sammen. Maling kan bare forebygge skade – ikke reparere den – heter det i rapporten.

Dette er ikke første gang Eiffeltårnets holdbarhet har vært i offentlighetens lys. I 1925 fikk svindleren Robert V. Miller nyss om at bystyret i Paris overveide å skrote tårnet – og forsøkte deretter å legge det ut for salg.

Firmaet som står for driften av Eiffeltårnet, har tidligere avvist å stenge tårnet for besøkende da det ville koste for mye i tapte inngangspenger.