Shutterstock

Blylodd gir det skjeve tårn i Pisa nytt håp

En ambisiøs og millarddyr redningsplan ser ut til å virke. Pisas verdenskjente landemerke har begynt å rette ryggen.

Det skjeve tårnet i Pisa er i fin form, konstaterer organisasjonen Opera Primaziale Pisana som har ansvar for det:

«Når man tenker på at det er en 850 år gammel pasient med en helning på rundt fem meter, som i tillegg har satt seg over tre meter, er helsen til det skjeve tårnet i Pisa formidabel», skriver organisasjonen i sin seneste rapport.

Faktisk går det så bra med Pisas nesten 56 meter høye kjendis at den holder på å rette seg opp. I dag heller tårnet 4 cm mindre enn for drøyt 20 år siden.

Suksessen skyldes renoveringen av tårnets fundament, som ble avsluttet i 2001. Da så fremtiden mørk ut for tårnet, som en vakker dag risikerte å kollapse. Men ved hjelp av stålkabler og tunge motvekter blir nå Pisas landemerke trukket en millimeter i riktig retning hvert år.

VIDEO: Slik rettes tårnet opp

Tårnet holder i minst 300 år

Oppførelsen av det skjeve tårn i Pisa ble påbegynt i 1173, men verdens mest berømte eksempel på byggeslurv sto ferdig først i 1350. Det frittstående klokketårnet skulle med tiden bli mer kjent enn byens elegante katedral som det lener seg bort fra.

Fordi jorden var bløt og fundamentet for lite, sank tårnet fra starten av, men nå er faren for kollaps endelig avverget. Italienske myndigheter har tidligere konkludert med at tårnet dermed er sikret for de neste 300 årene.