Borger: Når ble de utdatert?

Hvor lenge holdt europeerne på med å bygge borger?

Borgen Monte San Giovanni falt etter bare åtte timers bombardement i 1494.

Under Frankrikes invasjon av Italia i 1494 viste det seg at gamle borger med tårn og høye ringmurer var blitt ubrukelige i moderne krigføring.

Franskmennene hadde nemlig med seg Europas beste artilleri. Kanoner hadde vært i bruk i mer enn hundre år, men var så store og upraktiske at det tok lang tid å få skytset frem og gjøre det klart til bruk. Nå var Frankrikes hær blitt utrustet med mindre og mer mobilt artilleri, som ble trukket av hester i stedet for trege okser.

Et italiensk vitne skrev at de franske kanonene gjorde like mye skade i løpet av noen timer som byene tidligere hadde opplevd under beleiringer i like mange dager. Mange borger og byer overga seg uten kamp for å unngå å bli bombardert av de fryktede våpnene. Festningen Monte San Giovanni nær Roma forsøkte imidlertid å holde stand. Det måtte den betale dyrt for.

Frankrike fikk på slutten av 1400-tallet et stort arsenal av kanoner som var små og lette nok til å følge med hærene.

.

Franskmennene stilte artilleriet opp på rekordtid utenfor murene, og 9. februar 1495 åpnet kanonene ild. På bare åtte timer skjøt de et gapende hull i ringmuren. Denne ville ha kunnet motstå kastemaskiner i ukevis, om ikke måneder. Beleirerne stormet inn og slaktet hele Monte San Giovannis stående styrke uten nåde.

Invasjonen i 1494 viste at borgenes tidsalder var forbi. I stedet for høye ringmurer fikk fremtidens festninger lavere, stjerneformede bastioner fulle av jord, som kanoner brukte lang tid på å ødelegge. Fredriksten festning i Halden er et eksempel på en festning av denne typen som er bevart i dag.