Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

90 år gamle Roger Phillips var for svak til å reise til England, så delen ble levert tilbake av hans to sønner.

Teknikk - Byggverk

Del av Stonehenge endelig levert tilbake

En 90 år gammel borearbeider har i 61 år vært i besittelse av en bit av Stonehenge som stort sett alle hadde glemt eksisterte. Forskerne mener den kan brukes til å bestemme de mystiske steinenes opprinnelse.

En steinbit fra Stonehenge har blitt levert tilbake til bronsealder-monumentet i England. Biten ble fjernet av en bore­arbeider for 61 år siden.

Kampestein fikk støttestolper

I 1958 skulle arkeologene rette opp tre av monumentets steinblokker som hadde veltet. Men før arbeidet startet måtte arkeologene forsikre seg om at de to loddrette blokkene kunne bære den tonntunge overliggeren som skulle ligge på dem.

Revner i steinblokkene tydet på at de var i ferd med å forvitre. For å støtte blokkene boret firmaet Van Moppes derfor tre 106 cm lange og 2,5 cm brede stykker ut av steinen slik at stålrør kunne holde konstruksjonen. Ingen bekymret seg om hva som siden skjedde med de tre stumpene av Stonehenge – de ble betraktet som spillmateriale.

Borearbeider tok stump med hjem

Nå viser det seg at en ansatt i Van Moppes, borearbeideren Roger Phillips, tok en av stumpene med seg hjem og hadde den stående i årevis. Han beholdt stumpen selv etter at han flyttet til USA i 1976.

“Det siste vi ventet var å få en oppringing fra en mann i USA som hadde en bit av Stonehenge”, forteller monumentets kurator Heather Sebire.

I dag ville man ikke fått tillatelse til å bore så dypt i det 4500 år gamle monumentet. Kjemiske analyser av den gjenfunnede stumpen kan derfor gi forskerne innsikt i ­steinens herkomst og dermed Stonehenges opprinnelse.

Les også:

Byggverk

Stonehenge avslører sine hemmeligheter

13 minutter
Arkeologi

Stonehenge gjemmer på enda en hemmelighet

2 minutter
Arkeologi

Stonehenge-kopi funnet i Portugal

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul