Heuneburg - kelternes sterke festning

600 år f.Kr. bygde kelterne en festning med 6 meter høye murer på toppen av en bratt bakke med utsikt over elven Donau. Derfra kunne de kontrollere skipstrafikken som knyttet det keltiske riket sammen.

19. februar 2015 av Jannik Petersen

Kelterne hadde solide festninger


Spisse stolper på toppen av jordhauger – slik mente historikerne at kelternes forsvarsverk så ut. Men så gravde arkeologer ut festningen Heuneburg nær den tysk-sveitsiske grensen. Heuneburg ble anlagt rundt år 600 f.Kr og murene på den 300 meter lange x 150 meter brede festningen var overraskende solide. Oppå et fundament av kalkstein hadde kelterne murt med murstein, mens toppen besto av treverk som til sammen fikk muren opp i seks meters høyde. Skyteskårene på toppen var overbygde slik at de keltiske krigerne ikke risikerte å bli truffet av fiendens kasteskyts.

Avansert port ga adgang til kelternes festning

Festningsmuren lå på toppen av et naturlig platå med 40 meter høye og bratte skrenter på tre sider. Adgangen til festningen var ikke via en enkel port, men gjennom et forsvarstårn med en innebygd sluseanordning. Først ble de sluppet inn gjennom ytterporten og kom inn i en gård der vaktene kunne beskyte dem ovenfra og fra alle fire kanter. Når de besøkende var undersøkt for våpen, ble innerporten åpnet og de kunne tre inn i borgen.

Romerne erobret aldri den keltiske festningen

Heuneburg beskyttet en driftig keltisk handelsby som trolig lå beskyttet bak sin egen forsvarsmur. Festningen var forlatt og brent ned lenge før romerne i det siste århundre f.Kr. erobret området.

Du kan lese mer om det undervurderte folket kelterne i artikkelen fra Historie nr. 4/2015 – last den ned her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i