Høyhus: Trangen til å bygge høyere

Mennesket har alltid villet bygge mot himmelen for å hedre guder, få mer plass i byer eller oppnå prestisje. Matematikk og ingeniør­kunst gjorde det mulig å nå nye høyder, og da stålet ble oppfunnet, bygde mennesket høyere og sterkere enn noen gang.

Burj Khalifa ble utstyrt med finner for å motvirke sterk vind i høyden.

På 1900-tallet slår driftige ingeniører den ene høyderekorden etter den andre, og for øyeblikket er Midtøsten drivkraft for bygninger som når opp i skyene. I Kuwait pågår byggingen av en skyskraper som etter planen kommer til å være 1001 meter høy når den står ferdig om 25 år.

8 m: Dobbelt så høyt som konkurrentene

Bygd: rundt 8000 f.Kr.

Innbyggerne i Jeriko på Vest­bredden konstruerer et tårn av kampesteiner. Tårnet har trolig religiøs betydning. Da det står ferdig, er det dobbelt så høyt som verdens nest ­høyeste bygning.

Utgravninger i 1950-årene viste at tårnet i Jeriko hadde 22 trappetrinn.

147 m: Pyramide holdt rekorden i 3881 år

Bygd: rundt 2570 f.Kr.

Da den egyptiske sivilisasjonen blomstrer, utvikler byggmestre nye teknikker og overgår hverandre i pyramidebygging. Kulminasjonen er Keopspyramiden. Den overgår alt annet og forblir verdens høyeste bygning helt frem til middelalderen.

Keopspyramiden er bygd av gigantiske steinblokker. Mellom 20 000 og 100 000 egyptere bidro.

160 m: Lincoln-katedralen til topps

Bygd: 1311

Da håndverkerne i middelalderen erstatter tre med stein, skyter katedraler opp overalt i Europa. Så også i Lincoln i England, der byens domkirke blir utstyrt med et spir som rager 160 meter i været. Den forblir verdens høyeste bygning til 1549, da spiret blåser ned.

Etter branner og jordskjelv bygde biskopene katedralen opp igjen høyere og høyere.

169 m: Borgerkrig forsinket Washington-monumentet

Bygd: 1885

I 1848 bestemmer politikerne seg for å ære USAs første president, George Washington, med verdens høyeste obelisk. Pengeproblemer forsinker prosjektet, og da borgerkrigen bryter ut i 1861, går byggingen i stå etter bare 52 meter. Etter krigen bygger hærens ingeniører de siste 117 meterne.

Obelisken står noen hundre meter fra Det hvite hus.

Trangen til å bygge høyere II

Eiffeltårnet ble reist for å markere 100-året for den franske revolusjon.

324 m: Eiffel bygger Paris' landemerke

Bygd: 1889

Ingeniøren Gustave Eiffel blir valgt ut til å bygge et monument til verdensutstillingen i Paris. Eiffeltårnet står som porten til utstillingen, og de besøkende kan ta heisen opp til skyene.

381 m: Verdens mest berømte skyskraper

Bygd: 1931

I 1920-årene gjør nye armeringer av stål det mulig å bygge i nye høyder, og amerikanske ingeniører i New York konkurrerer om å bygge høyest. Skyskraperen på Wall Street 40 – i dag bedre kjent som Trump Building – har rekorden i én måned i 1930, før Chrysler Building tar tittelen. Men på bare to år reiser 3400 mann Empire State Building og slår dermed alle.

Empire State Building overgikk Chrysler Building og 40 Wall Street.

553 m: Tv-antenne måtte nå over hustakene

Bygd: 1975

Toronto i Canada er i stadig vekst og byen trenger en ny tv-antenne. Den må være minst 300 meter høy for å nå over hustakene. 1500 arbeidere heller sement rundt herdet stål og stålkabler, og bygger det tynne tårnet med den berømte "Sky Pod"-plattformen.

CN-tårnets "Sky Pod" ligger i 351 meters høyde. I tillegg kommer en 202 meter høy antenne.

828 m: Midtøsten tar rekorden tilbake

Bygd: 2010

Oljestaten Dubai begynner i 2007 å bygge en gigantisk skyskraper. På grunn av pengemangel må nabostaten Abu Dhabi hjelpe økonomisk, og som takk døpes bygningen Burj Khalifa etter Abu Dhabis emir. Dermed ligger verdens høyeste bygning atter i Midtøsten, for første gang siden Keopspyramiden.

Burj Khalifa ble utstyrt med finner for å motvirke sterk vind i høyden.