Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem bygget ørkenbyen Petra?

Byen lå like ved en innbringende handelsrute og gjorde grunnleggerne rike. Men så kom romerne til området.

Shutterstock

Oldtidsbyen Petra i det sørlige Jordan ble bygget av det arabiske folket nabateerne. De hadde levd som nomadiske beduiner på den arabiske halvøya i århundrer, men rundt 200 f.Kr. gjorde de opp med sin nomadekultur og slo seg i stedet ned og etablerte et kongerike.

I området som forbinder Midtøsten med Nord-Afrika, skapte nabateerne en blomstrende handelsnasjon som var bundet sammen av et stort nettverk av svært lukrative handelsruter.

Fly med drone over Petra:

Sentrum for den livlige handelen var hovedbyen Petra, som ble anlagt rundt 100 f.Kr. og i sin storhetstid hadde opp mot 40 000 innbyggere.

Tilgangen til byen var via en veldig smal, ca. 2 km lang kløft som førte til bl.a. store kongegraver hugget ut av steile sandsteinsklipper.

Klosteret i Petra er uthugget i fjellsiden og heter "Ad-Deir" på arabisk.

© Shutterstock

Petra mistet sin betydning da romerne erobret nabateerkongens rike i år 106 e.Kr. I de følgende århundrene ble byen ødelagt av jordskjelv og gikk i glemmeboken fram til 1812, da Petra ble gjenoppdaget av orientalisten Johann L. Burckhardt.

Siden 1985 har Petra vært på UNESCOs verdensarvliste, og i 2007 ble de spektakulære ruinene kåret til en av verdens syv nye underverker.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul