Hvem bygget ørkenbyen Petra?

Byen lå like ved en innbringende handelsrute og gjorde grunnleggerne rike. Men så kom romerne til området.

Byen lå like ved en innbringende handelsrute og gjorde grunnleggerne rike. Men så kom romerne til området.

Shutterstock

Oldtidsbyen Petra i det sørlige Jordan ble bygget av det arabiske folket nabateerne. De hadde levd som nomadiske beduiner på den arabiske halvøya i århundrer, men rundt 200 f.Kr. gjorde de opp med sin nomadekultur og slo seg i stedet ned og etablerte et kongerike.

I området som forbinder Midtøsten med Nord-Afrika, skapte nabateerne en blomstrende handelsnasjon som var bundet sammen av et stort nettverk av svært lukrative handelsruter.

Fly med drone over Petra:

Sentrum for den livlige handelen var hovedbyen Petra, som ble anlagt rundt 100 f.Kr. og i sin storhetstid hadde opp mot 40 000 innbyggere.

Tilgangen til byen var via en veldig smal, ca. 2 km lang kløft som førte til bl.a. store kongegraver hugget ut av steile sandsteinsklipper.

Klosteret i Petra er uthugget i fjellsiden og heter "Ad-Deir" på arabisk.

© Shutterstock

Petra mistet sin betydning da romerne erobret nabateerkongens rike i år 106 e.Kr. I de følgende århundrene ble byen ødelagt av jordskjelv og gikk i glemmeboken fram til 1812, da Petra ble gjenoppdaget av orientalisten Johann L. Burckhardt.

Siden 1985 har Petra vært på UNESCOs verdensarvliste, og i 2007 ble de spektakulære ruinene kåret til en av verdens syv nye underverker.