Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Bølgeformede murer i Egypt

Hvorfor bygget folk bølgeformede murer?

I 400 år har engelskmennene bygget bølgeformede murer rundt hagene sine. Men engelskmennene var langt fra de første som fikk den geniale ideen – den stammer fra sørligere himmelstrøk.

Flere steder i det østlige i England kan turister se bølgeformede murer – såkalte slangemurer – bukte seg gjennom landskapet. De karakteristiske murene har fått sin bølgende form fordi denne konstruksjonen gjør murene mer stabile, fordi de tåler større trykk fra sidene enn rette vegger av samme tykkelse.

På den måten kan britene bygge solide murer av langt færre mursteiner enn resten av verden.

Slangemurer brukes spesielt rundt frukthager, der den bølgeformede muren gir ly til vind- og kuldefølsomme avlinger – blant annet druer og fiken. Av samme årsak strekker slangemurer seg vanligvis fra øst til vest. På denne måten vender den ene siden mot sør, hvor den kan absorbere og deretter avgi mest mulig varme fra solstrålene.

Bølgeformede murer i Egypt

Allerede oldtidens egyptere visste at bølgeformede murer krever færre steiner for å være stabile enn rette murer gjør.

© Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix

Egypterne bygget også slangemurer

De engelske slangemurene ble etter alt å dømme bygget på 1600-tallet av nederlandske ingeniører som var hentet til England for å hjelpe til med å drenere myrområdene i de østlige delene av landet.

Men ideen om buktende murer er verken engelsk eller nederlandsk. Nyere arkeologiske funn viser at oldtidens egyptere bygget slangemurer for omtrent 3350 år siden.

I april 2021 kunne en gruppe egyptiske arkeologer offentliggjøre at de hadde gravd ut en enorm ruinby nær byen Luxor, som er datert til ca. 1350 f.Kr. Flere av murene som går gjennom byen, minner i overraskende grad om konstruksjonene som ble oppført i England ca. 3000 år senere.