Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vasilijkatedralen i Moskva

Hvorfor har russiske kirker løkkupler?

I århundrer er russiske kirker blitt prydet med mangefargede, løkformede kupler. Historikerne har flere forklaringer på det snodige og fargerike fenomenet.

Shutterstock

Russisk-ortodokse kirker skiller seg ofte fra vesteuropeiske kirker på grunn av sine fargerike, løkformede kupler. Årsakene til de pussige kuplene er imidlertid uklare. Ifølge én teori kommer inspirasjonen til kuplene fra orientalske moskeer i bl.a. India og Persia.

En annen teori er at kuplene var et arkitektonisk triks som skulle få kirkene til å se større og mer imponerende ut. En tredje forklaring er at kuplene fikk sin form av praktiske årsaker, fordi snøen gled lettere av kirketakene i den russiske vinteren.

Vasilijkatedralen i Moskva

Vasilijkatedralen ved Den røde plass er en av Moskvas mest besøkte turistattraksjoner.

© Anton Zelenov

Kuplene er 800 år gamle

Når russerne begynte å sette løkformede kupler på kirkene sine, er også usikkert. Russisk kunst fra før 1200-tallet har ingen spor av løkkupler, og russiske historikere har analysert gamle religiøse malerier og tegninger og konkludert med at løkkupler først dukket opp i Russland på 1200-tallet.

En av de mest berømte løkkuppel-kirkene er Vasilijkatedralen i Moskva, som ble ferdigstilt 12. juli 1561. Kirken har sine opprinnelige kupler, som Ivan den grusomme angivelig fikk oppført for å markere erobringen av det muslimske Kazan-khanatet i 1552. Åtte av kuplene symboliserer antall russiske angrep på byen Kazan, mens den niende ble bygget som et gravkammer for Ivan.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul