Shutterstock
Vasilijkatedralen i Moskva

Hvorfor har russiske kirker løkkupler?

I århundrer er russiske kirker blitt prydet med mangefargede, løkformede kupler. Historikerne har flere forklaringer på det snodige og fargerike fenomenet.

Russisk-ortodokse kirker skiller seg ofte fra vesteuropeiske kirker på grunn av sine fargerike, løkformede kupler. Årsakene til de pussige kuplene er imidlertid uklare. Ifølge én teori kommer inspirasjonen til kuplene fra orientalske moskeer i bl.a. India og Persia.

En annen teori er at kuplene var et arkitektonisk triks som skulle få kirkene til å se større og mer imponerende ut. En tredje forklaring er at kuplene fikk sin form av praktiske årsaker, fordi snøen gled lettere av kirketakene i den russiske vinteren.

Vasilijkatedralen i Moskva

Vasilijkatedralen ved Den røde plass er en av Moskvas mest besøkte turistattraksjoner.

© Anton Zelenov

Kuplene er 800 år gamle

Når russerne begynte å sette løkformede kupler på kirkene sine, er også usikkert. Russisk kunst fra før 1200-tallet har ingen spor av løkkupler, og russiske historikere har analysert gamle religiøse malerier og tegninger og konkludert med at løkkupler først dukket opp i Russland på 1200-tallet.

En av de mest berømte løkkuppel-kirkene er Vasilijkatedralen i Moskva, som ble ferdigstilt 12. juli 1561. Kirken har sine opprinnelige kupler, som Ivan den grusomme angivelig fikk oppført for å markere erobringen av det muslimske Kazan-khanatet i 1552. Åtte av kuplene symboliserer antall russiske angrep på byen Kazan, mens den niende ble bygget som et gravkammer for Ivan.