Hvorfor kollapset Tacoma Narrows-broen?

Hva fikk Tacoma Narrows-broen til å "danse"?

Tacoma Narrows-broen i USA var verdens tredje lengste hengebro da den åpnet i juli 1940.

Den fikk imidlertid bare beholde tittelen i fire måneder, for 7. november kollapset broen, og omstendighetene var som tatt ut av en film.

Den dagen blåste det sterk kuling, rundt 18 m/s, og fordi broen ikke var bygd aerodynamisk korrekt og "fanget" vinden, begynte den å svaie.

Samtidig gjorde den konstante vindhastigheten at brolegemet kom i resonans og fikk samme egenfrekvens som vinden. Svingningene økte, og broen begynte å vri seg i takt med vinden.

Fotograf var fanget på broen

Fotografen Leonard Coatsworth dekket begivenheten for Tacoma News Tribune og ble fanget på broen:

"Rundt meg kunne jeg høre betongen gi etter. Jeg forsøkte å få tak i hunden min, Tubby, men ble slengt i bakken. Bilen begynte å gli fra side til side", fortalte han senere.

"Jeg krøp mer enn 450 meter til tårnene på hender og føtter. Jeg hev etter pusten: Knærne mine var hudløse og blodige, hendene forslått og opphovnet av å holde fast i kantsteinen. Til slutt tok jeg sjansen, reiste meg opp og løp i sikkerhet".

Bro-kollapsen krevde dødsoffer

Leonard Coatsworth rakk akkurat å komme seg bort fra broen før den kollapset. Hunden hans overlevde ikke, og den ble dermed det eneste dødsofferet i ulykken.

Først ti år senere, i 1950, bygde ingeniørene en ny bro. Denne gangen tok de imidlertid sine forholdsregler og gjorde konstruksjonen stivere. Dessuten sørget de for å lage "hull" i broen, slik at vinden kunne blåse gjennom.

Selv om den nye broen fra 1950 fortsatt står, har skrekk-scenarioet om den "dansende" broen gått over i historien og eksemplet brukes flittig i fysikkens lærebøker.

Se Tacoma Narrows-broen kollapse i denne videoen: