Klokkepause: Big Ben slutter å ringe i fire år

Londons mest berømte klokketårn skal restaureres. Og det betyr en pause i klokkespillet frem til 2021 – den lengste pausen i tårnets 158 år lange historie.

De neste fire årene vil klokkene i Big Ben ta en pause fra å ringe hver hele time.

© Shutterstock

Elizabeth Tower – som Big Ben offisielt heter – skal få alle sine tannhjul renset og smurt i en ca. 250 milloner kroner dyr renovering.

Renoveringen skal etter planen ta fire år, og i løpet av den perioden vil ikke urets klokker ringe hver time slik det pleier. Det er den lengste ringepausen i tårnets 158 år lange historie.

Klokkepausen er bestemt av hensyn til arbeiderne som skal skille alle urets tannhjul fra hverandre og reparere glasset. For klokkene slår med en styrke på 120 desibel, som tilsvarer å stå rett ved siden av en hylende politisirene.

Vil stadig ringe nyttåret inn

Det er Underhuset – som sammen med Overhuset utgjør det britiske parlamentet – som har bestemt at det vil gjøre arbeidet utrygt hvis den 13 tonn tunge hovedklokken klinger ved siden av de som skal stå for renoveringen.

Men klokken vil fortsatt ringe ved helt spesielle anledninger, som for eksempel nyttårsaften og Remembrance Sunday.

Tårnet fikk nytt navn

Helt siden slutten av 1200-tallet har det stått et klokketårn på stedet der Elizabeth Tower står i dag. I 1600 ble det revet, men da Westminister-palasset skulle gjenoppbygges etter en brann i 1834, bestemte parlamentet å utvide det med et klokketårn.

Frem til 2012 het tårnet ganske enkelt Clock Tower, men i forbindelse med dronning Elizabeths diamantjubileum i 2012 skiftet det navn til Elizabeth Tower.

I dagligtale omtales hele tårnet som Big Ben, men i virkeligheten er Big Ben navnet på den store klokken inne i tårnet.