SiefkinDR

Nå begynner gjenoppbyggingen av Notre-Dame

Paris’ verdensberømte katedral vil etter fem år og over like mange milliarder kroner være klar til å ta imot besøkende. Slik lyder kunngjøringen fra franske eksperter.

Franskmennene var i sjokk da flammer og svart røyk den 15. april 2019 omsluttet Notre-Dame-katedralen i Paris. Årsaken til brannen er fortsatt ukjent, men den oppsto oppe under taket, hvor håndverkere var i gang med renoveringsarbeid.

Flammene omsluttet raskt middelalderkatedralens 91 m høye spir, som styrtet sammen. Etter vel tre timers kamp lyktes det omsider de over 400 tililende brannfolkene å få katastrofen under kontroll.

En arbeidsgruppe nedsatt av den franske regjeringen meddeler nå at gjenoppbyggingen av det gotiske mesterverket omsider kan begynne.

Bly dalte ned over Paris

I mer enn to år har spesialister arbeidet med å fjerne de forkullede restene av taket. Deretter sikret de at bygningen ikke led ytterligere overlast, ved å stive av vegger og dekke over katedralen.

En større miljøinnsats var også nødvendig, for vel 450 tonn bly fra taket og spiret smeltet under brannen. Temperaturene var så høye at mye av blyet fordampet. Så dalte det ned som støv over Île de la Cité – øya hvor katedralen har tronet siden 1345.

Store deler av katedralens utsmykning er blitt renset på stedet – inklusive Frankrikes største orgel med 8000 piper. Andre klenodier er kjørt til lagring og avventer gjenåpningen av Notre-Dame. Etter planen skal det skje den 16. april 2024 – fem år og én dag etter at brannen brøt ut.