Matt Wade Photography / Wikimedia Commons

Når ble Det hvite hus bygget?

Den amerikanske presidentens bolig har eksistert i flere utgaver. Det nåværende huset har stått i over 200 år.

Byggingen av Det hvite hus startet i 1792 og fullført i 1800, da husets første beboer, president John Adams, flyttet inn. Noen år tidligere hadde Washington D.C. blitt utpekt som hovedstad for den nye amerikanske nasjonen, og i planene for den nye byen inngikk også et “presidentpalass” der USAs øverste leder kunne arbeide og bo sammen med familien.

Det nye presidentpaleet fikk imidlertid ikke stå lenge. Allerede i 1814 brente britiske soldater ned Det hvite hus under den britisk-amerikanske krig. Det sto igjen en rykende ruin som bygningens opprinnelige arkitekt, iren James Hoban, fikk lov til å bygge opp igjen i de neste tre årene.

De lett gjenkjennelige søylegangene ble føyd til i 1824 og 1829.

© Library of Congress

Det hvite hus

  • Areal: 5100 m²
  • Rom: 132
  • Etasjer: 6
  • Antall ansatte: Ca. 4000
  • Arkitektonisk stil: Nyklassisisme

I løpet av 1820-årene fikk paleet også de to søylehallene på for- og baksiden som har gitt Det hvite hus dets karakterist­iske særpreg.

Sist på 1800-tallet talte flere politikere for at USAs president fortjente en større bolig, og at Det hvite hus burde forlates til fordel for et nytt palé. Men planene ble ikke realisert, og i stedet gjennomgikk huset en større renovering i 1902, da Det ovale kontor ble bygget.