De nakne danserne vakte oppstandelse da de ble avduket i 1869. Under første verdenskrig ble figurene beskyttet av sandsekker.

Nakendans på Paris-operaens fasade

Pariserne får det første glimtet av hovedstadens nye opera da fasaden avdekkes under Verdensutstillingen i 1867. Folk raser over det skandaløse forbruket av gull og marmor, og en dristig figurgruppe med nakne dansere får det virkelig til å koke over.

Sløsing i Paris satte sinnene i kok

Keiser Napoleon 3. ønsket seg en praktopera og arkitekt Charles Garnier oppfylte ønsket. Da operaens fasade ble vist frem under verdensutstillingen i 1867, tordnet pariserne over den overdådige bruken av marmor. Egentlig var Garniers forbruk langt ifra så skandaløst som det så ut til. Operaens skjelett av kraftige jerndragere og sperrer gjorde det mulig å bygge høyt og luftig og samtidig spare på de mer kostbare materialene. Men for de rasende pariserne var trikset skjult.

"Er vår opera et bordell?"

Størst furore skapte imidlertid figurgruppen ”Dansen”, skapt av billedhuggeren Carpeaux. Statuens ni nakne og syndige dansere satte Paris på hodet. I sin bok Le Nouvel Operá skrev Garnier senere:

"Gamle menn med fårete, selvtilfredse glis stanset foran figurene, mens unge menn smilte eller fortalte vitser når de passerte. Mødre skyndte seg vekk med sønnene sine, og hyklere senket blikket foran denne orgien av fysiske former."

Garnier mottok bunker av hatbrev. Et av dem spurte: "Er La Académie de Musique (operaens offisielle navn) et bordell?"

Les mer om den utskjelte operaen


Les hele artikkelen i Historie nr. 7/2014 om Napoleon 3.s omdiskuterte opera i Paris

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i