Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

To av middelalderens italienske tårnhus kneiser fremdeles høyt over gatene i Bologna.

Teknikk - Byggverk

Når begynte man å bygge skyskrapere?

Hvor gamle er de eldste skyskraperne i verden?

De fleste knytter ordet skyskraper til amerikanske storbyer. Men italienerne begynte å bygge i høyden allerede på 1100-tallet.

Den gangen var Nord- og Midt-Italia delt i et stort antall selvstendige bystater som ble styrt av adelsfamilier. Slektenes kamp om makten i de forskjellige byene var hard og blodig. Derfor fikk boligene festningsmurer til beskyttelse mot angrep fra naboene, og over bygningene oppførte de høye tårn som ga fri utsikt over bygatene og markerte familiens makt og styrke.

I byen San Gimignano står fremdeles i dag hele 14 av de opprinnelige 72 tårnene. Bologna sies å ha hatt mellom 80 og 100 tårnhus i middelalderen. Senere har noen rast sammen, andre er blitt revet, men 21 tårn har overlevd. Blant dem Bolognas kjennemerke, nabotårnene Torre degli Asinelli og Torre Garisenda som står side om side i sentrum av byen.

Den første moderne skyskraperen var The Home Insurance Building i Chicago, USA. Den ble oppført i 1884-1885, men den hadde bare 10 etasjer og var ikke byens høyeste bygning. Men til gjengjeld hadde arkitekten, William LeBaron Jenny, konstruert den rundt en kjerne av stålbjelker. Dermed etablerte han den teknikken som ble benyttet da storbyer over hele USA ble fylt opp med skyskrapere.

Les også:

Byggverk

Fyrtårnets strålende historie kort fortalt

2 minutter
Byggverk

Det gikk rimelig raskt når tårnet skulle opp

1 minutt
Byggverk

Hvem bygget Sri Lankas Løveklippe?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul