Skanninger avslører to hemmelige rom i Kheopspyramiden

De egyptiske pyramidene har blitt undersøkt på alle bauer og kanter med moderne teknologi for å avsløre de siste hemmelighetene som måtte finnes der. Og de siste skanningene viser at den største av pyramidene skjuler to ukjente rom.

Kheopspyramiden – også kalt Den store pyramiden i Giza – huser farao Kheops grav.

© Creative Commons

For 4500 år siden bygde egypterne Kheopspyramiden, som senere har blitt stemplet som et av verdens sju underverk.

Og den dag i dag vet vi fremdeles ikke alt om det enorme byggverket.

Men prosjektet ScanPyramids gjør et iherdig forsøk på å finne ut av pyramidens – og de andre pyramidenes – hemmeligheter ved hjelp av blant annet kosmisk stråling, infrarød termografi, 3D-laserteknologi og røntgenfotografering.

Video

To rom i østlig retning

Anstrengelsene ser nå ut til å bære frukter. Eksperter fra Scan Pyramids-prosjektet sier i en uttalelse at de kan bekrefte at det finnes to hittil ukjente hulrom bak de sidene på Kheopspyramiden som vender mot nord og nordøst.

Ttil nå er det ikke funnet noen forbindelse mellom de to rommene, men det ene av dem ser ut til å være forbundet med en gang som bukter seg inn i pyramiden.

Små partikler avslører rom

Forskerne har laget såkalte myon-tomografier og nøyaktige 3D-rekonstruksjoner for å finne fram til rommene.

Jorden blir konstant truffet av myoner – en spesiell type tunge elektroner – fra rommet. Akkurat som røntgenstråler farer myoner gjennom myke materialer som vev, men absorberes av hardere materialer og tunge grunnstoffer. Myon-opphopninger gir på den måten forskerne et bilde av blant annet pyramidenes konstruksjon.

Og det er på denne måten at de hittil ukjente hulrommet har dukket opp. Flere undersøkelser skal avgjøre hva de ble brukt til, og hvor store de egentlig er.