“Vi vil gjøre elektrisitet så billig at bare de velstående vil tenne stearinlys.” Slik skal ordene ha lytt fra den amerikanske oppfinneren Thomas Edison, som på slutten av 1800-tallet gjorde det til sin oppgave å spre bruken av elektrisitet.
Edison selv tok patent på en lang rekke elektriske oppfinnelser – inkludert en glødepære – og var med på å etablere det første kraftverket og distribusjonsnettet for elektrisitet i storbyen New York.
Og Edison fikk rett i sin spådom om billig strøm. Mens elektrisitet i begynnelsen kun var forbeholdt de velstående, stupte prisene i løpet av 1900-tallet, etter som elektrisitetsindustrien vokste og flere større kraftverk forvandlet elektrisitet fra en luksusvare til allemannseie.
Prisene raste nedover
I de første årene av 1900-tallet måtte privatkunder i USA betale rundt 47 nåtidskroner for 1 kWh strøm: Dette er energimengden som får en 100-watts lyspære til å lyse i 10 timer.
Prisen falt deretter ned til rundt 8,80 kroner i 1920, men steg deretter litt i mellomkrigsårene, før prisene falt igjen etter andre verdenskrig. På 1960-tallet nådde strømprisene ned på ca. 3,40 kr for 1 kWh.
I 2021 steg imidlertid strømprisen i Europa. Blant årsakene var høye priser på kull, olje og naturgass, mindre vind til vindturbiner og mangel på vann i for eksempel de nordiske vannmagasinene. Eksperter håper at økte investeringer i grønne energikilder igjen vil presse strømprisen ned.