Kvinne med lyspære

Hva kostet strøm på begynnelsen av 1900-tallet?

Thomas Edison ville gjøre elektrisitet til folkeeie og hylle hele verden inn i elektrisk lys. Men kun de færreste hadde råd til strøm på begynnelsen av 1900-tallet.

Thomas Edison ville gjøre elektrisitet til folkeeie og hylle hele verden inn i elektrisk lys. Men kun de færreste hadde råd til strøm på begynnelsen av 1900-tallet.

Library of Congress

“Vi vil gjøre elektrisitet så billig at bare de velstående vil tenne stearinlys.” Slik skal ordene ha lytt fra den amerikanske oppfinneren Thomas Edison, som på slutten av 1800-tallet gjorde det til sin oppgave å spre bruken av elektrisitet.

Edison selv tok patent på en lang rekke elektriske oppfinnelser – inkludert en glødepære – og var med på å etablere det første kraftverket og distribusjonsnettet for elektrisitet i storbyen New York.

Og Edison fikk rett i sin spådom om billig strøm. Mens elektrisitet i begynnelsen kun var forbeholdt de velstående, stupte prisene i løpet av 1900-tallet, etter som elektrisitetsindustrien vokste og flere større kraftverk forvandlet elektrisitet fra en luksusvare til allemannseie.

Kvinne med lyspære

Elektrisitet begynte å bli en del av hverdagen for mange mennesker i de første tiårene av 1900-tallet.

© Library of Congress

Prisene raste nedover

I de første årene av 1900-tallet måtte privatkunder i USA betale rundt 47 nåtidskroner for 1 kWh strøm: Dette er energimengden som får en 100-watts lyspære til å lyse i 10 timer.

Prisen falt deretter ned til rundt 8,80 kroner i 1920, men steg deretter litt i mellomkrigsårene, før prisene falt igjen etter andre verdenskrig. På 1960-tallet nådde strømprisene ned på ca. 3,40 kr for 1 kWh.

I 2021 steg imidlertid strømprisen i Europa. Blant årsakene var høye priser på kull, olje og naturgass, mindre vind til vindturbiner og mangel på vann i for eksempel de nordiske vannmagasinene. Eksperter håper at økte investeringer i grønne energikilder igjen vil presse strømprisen ned.