Shutterstock
SMS

Hva sto det i den første SMS-en?

En desemberdag i 1992 sendte en programvareutvikler den første SMS-en i historien. Beskjeden var ganske kort, men ble startskuddet til en historisk utvikling.

Den første SMS-en i historien ble sendt 3. desember 1992. Innholdet i tekstmeldingen var kort og lød bare: "God jul".

Mannen bak den historiske julemeldingen var den 22 år gamle programmereren Neil Papworth, som var i gang med å utvikle en tjeneste med korte beskjeder for det britiske teleselskapet Vodafone – kalt Short Message System (SMS).

Mottakeren av meldingen var Vodafones direktør, Richard Jarvis, som kunne lese SMS-en hans på sin Orbitel 901-mobil, som veide over to kg.

SMS

SMS-en ga særlig de unge mulighet for å kommunisere raskt, lett og billig med hverandre.

© Shutterstock

SMS-er var for sjefene

Allerede året etter lanserte Nokia den første mobiltelefonen som gjorde det mulig for eierne å sende meldinger til hverandre, men SMS-ens popularitet vokste ikke eksplosivt før i 1999. Det året fikk telefoneiere for første gang mulighet til å sende meldinger på tvers av forskjellige nettverk, og i løpet av kort tid spredte de korte beskjedene seg som ild i tørt gress.

Tre år senere hadde over 250 milliarder meldinger blitt utvekslet rundt om i verden, og SMS-en hadde utviklet seg til en billig og enkel kommunikasjonsform, som spesielt de unge tok til seg.

På den tiden (i 1992, red.) var det kun ment som et meldingssystem for direktører, slik at vi kunne få tak i dem på farten. Ingen visste at det ville utvikle seg til et slikt monster, sa Neil Papworth i 2012.