Rico Shen
Martin Cooper snakker i mobiltelefon.

Hvem foretok den første mobiloppringningen?

I 1973 innledet den amerikanske oppfinneren og ingeniøren Martin Cooper en helt ny tidsalder da han ringte til arbeidsplassen sin fra sin nyeste oppfinnelse.

Den første oppringningen fra en bærbar telefon ble foretatt 17. juni 1946, da det amerikanske telefonselskapet Bell System demonstrerte sitt nyeste tilbud til den travle forretningsmannen. Oppfinnelsen besto av et ca. 35 kg tungt monstrum av en telefon som kunne installeres i bagasjerommet på en bil.

Når brukeren ønsket å ringe, tok vedkommende av røret og fikk tilgang til et sentralbord som videresendte oppringningen til riktig mottaker. Tjenesten var kun tilgjengelig i amerikanske storbyer og hadde ca. 5000 kunder i 1948. Systemet var i bruk i USA frem til 1980-tallet.

Video: Se en reklamefilm om den første mobile telefonen

Video

Ingeniør brukte den første mobiltelefonen

Den første oppringningen fra en mer moderne, håndholdt mobiltelefon fant ikke sted før tre tiår senere – 3. april 1973 – da Martin Cooper, en ingeniør ved telekommunikasjonsselskapet Motorola, ringte fra sentrum av New York til firmaets hovedkvarter i New Jersey.

Oppringningen ble gjort etter et teknologisk gjennombrudd som Cooper selv hadde bidratt til å utvikle: Motorola DynaTAC 8000X, som i 1984 ble historiens første kommersielle mobiltelefon. Da telefonen kom på markedet, hadde den en pris som tilsvarer ca. 90 000 nåtidskroner.