Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken lyd ble tatt opp først?

Verdens første lydopptak ble foretatt på en fonautograf for 160 år siden. Men oppfinneren av maskinen fikk aldri høre opptaket.

World History Archive/Imageselect

Den 9. april 1860 gjorde den franske oppfinneren Édouard-Léon Scott de Martinville historiens første lydopptak. Lyden – en kort gjengivelse av den franske folkesangen Au clair de la lune – ble laget ved hjelp av en såkalt fonautograf.

Apparatet var det første som klarte å lagre lyd, selv om lagringen ikke skjedde som faktisk lyd, men som en grafisk fremstilling av lydsvingninger – omtrent som en seismograf.

VIDEO: Hør verdens første lydopptak her

Maskinen fungerte ved at en nål overførte vibrasjoner frembrakt av lyd til et stykke papir som var blitt behandlet med lampesot.

Dessverre for Martinville hadde han i 1860 ennå ikke oppfunnet teknikken for å konvertere opptegnelsene tilbake til lyd, så han fikk aldri selv hørt opptaket sitt.

Den æren gikk i stedet til en gruppe amerikanske forskere som i 2008 var i stand til å høre den nesten 150 år gamle sangen.

Fonautograf

  • Oppfinner: Édouard-Léon S. de Martinville
  • Patentert: 25. mars 1857
  • Lagringsmedium: Papir
  • Motor: Mekanisk, hånddrevet
  • Nål til opptak: Børstehår fra svin

Den første praktisk anvendelige lydopptakeren ble oppfunnet i 1877 av Thomas Edison. Hans fonograf brukte en tynn metallfolie til å ta opp og avspille lyd og ble en stor kommersiell suksess de neste tiårene, inntil den ble avløst av grammofonen.

Les også:

Nord- og søramerikansk historie

Hør de historiske opptakene

2 minutter
Våpen under andre verdenskrig

Tyske atomforskere nølte med å bygge Hitlers atombombe

24 minutter
Peter the Great: Creator of the old Russian empire (colour litho)
Sjøfart

Russisk tsar i lære som skipstømrer

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul