IWM
short brothers empire c class over durban

Hvor lenge har vi fløyet til Østen?

Ideen ble unnfanget allerede i 1924, men det skulle gå en god del tid, og et brukbart vannfly skulle oppfinnes før drømmen om en flyrute fra den ene enden av Det britiske imperiet til den andre enden kunne bli til virkelighet.

I 1937 oppfylte kortdistanseflyet en ambisiøs britisk drøm: Endelig var det mulig å knytte det globale imperiet sammen med flyruter.

Regjeringen i London hadde strebet etter dette siden etableringen av Imperial Airways i 1924, men først nå hadde selskapet fått fly som var sterke nok til å frakte post og passasjerer til selv de fjerneste destinasjoner.

Der reisende hittil hadde måttet bytte fly flere ganger og tilbakelegge enkelte etapper med tog, kunne Short Empire frakte dem hele veien.

I juni 1937 åpnet London-Cape Town-ruten, og i juli året etter fulgte London-Sydney. Dermed var historiens første interkontinentale flyruter en realitet.

London-Sydney: 30 mellomlandinger, ca. 22.000 km

London-Cape Town: 12 mellomlandinger, ca. 11.000 km

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

I cockpiten satt flyets kaptein, styrmann og radiooperatør.

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

I kjøkkenet slet stewarden for å opfylle alle sine passasjerers ønsker.

Postmannen i flyet holdt styr på de mange forsendelsene som skulle av og på.

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

Fire kabiner kunne huse opp til 17 passasjerer. Forrest lå røykekabinen, fulgt av midtskipskabinen, promenadekabinen og akterkabinen. Om kvelden ble alle omgjort til sovekabiner.

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

To tonn bagasje eller over 100 kg pr. passasjer var maks last på Short Empire.

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

Short Empire

Short-fabrikken nådde å produsere 42 Empire-fly før den gikk over til krigsproduksjon i 1940

Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix

Flybåt-produsenten Short hadde fått i oppdrag å utvikle Imperial Airways’ nye flaggskip fordi flyplasser fortsatt var sjeldne utenfor Europa på 1930-tallet.

Selskapet hadde bruk for en flytype som ikke trengte et fast underlag for å lande og tanke opp. Passasjerene måtte betale en høy pris, så flyreiser var bare for de rikeste.

Til gjengjeld fikk alle om bord utsøkt service i luksuriøse kabiner, og turen minnet om et cruise der passasjerene kunne utforske eksotiske byer underveis.

Andre verdenskrig avbrøt den interkontinentale flytrafikken, og under krigen ble det bygd så mange flyplasser at det ikke lenger var behov for flybåter i 1945.