Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Anden ble styrt av en maskin som var skjult i stativet krabaten sto på.

Teknikk - Maskiner

År 1739: Mekanisk and slapp fugleskitt

Jacques de Vaucanson forsøkte med alle midler å etterligne naturen. Lureri var ett av dem.

En mekanisk and gjorde i 1739 den franske oppfinneren Jacques de Vaucanson berømt over hele Europa. Til europeernes store forundring var anden nemlig i stand til å spise kornene som ble lagt foran den – og så fordøye dem. Etter en liten stund slapp fjærkreet fra seg en klatt i andre enden. Anden kunne både stå og sitte, og i tillegg flakse med vingene og vippe på stjerten. På utsiden var den dekket med gullbelagt kobber, og besto av hundrevis av bevegelige deler. Konstruksjonen og måten dyret beveget seg på var basert på omfattende studier av ekte ender. Vaucanson sa også at kornene ble fordøyd gjennom en kjemisk prosess som hos ordentlige dyr. Senere viste imidlertid en undersøkelse av anden at avføringen kom ut av en separat beholder.

Vaucansons mekaniske vevstol gjorde tusenvis av franske arbeidere overflødige.

Vaucanson kunne imidlertid også imponere uten å lure folk. Blant annet fant han opp en fløytespillende robot der en samling blåsebelger fungerte som lunger.

Oppfinneren flyktet fra sinte vevere

Forkledd som munk måtte Jacques de Vaucanson i 1745 flykte fra sinte silkevevere fordi han hadde funnet opp en mekanisk vevstol. Senere hevnet han seg ved å presentere en vev – drevet av et esel – som produserte et silkestoff med en kvalitet erfarne vevere bare kunne drømme om.

Vaucanson

Les også:

Maskiner

Titanic: Fengslende fakta

10 minutter
Maskiner

År 1206: Oppfinner skrev bok om roboter

1 minutt
Maskiner

Hvem oppfant enarmede banditter?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul