Med de nye trikkene kunne amerikanerne reise både raskt og billig.

Bilindustrien planla drapet på trikken

I alle trikker sitter det bilister som ønsker seg ut. Slik skal omkvedet ha vært i en industrigruppe som i 1930-årene kjøpte opp og la ned USAs trikkeselselskaper. Hensikten? Å selge flere biler.

Trikken var primærtransportmidlet i USA

I 1921 tok nesten alle amerikanere trikken hvis de skulle noe sted. USA hadde da 1200 trikkeselskaper med i alt 70 000 km skinner og totalt 300 000 ansatte. Ufattelige 14 milliarder ganger per år kløv amerikanerne om bord i en trikk.

Bilindustrien gikk til angrep

Men i 1930-årene begynte bilindustrien å kjøpe opp og legge ned USAs trikkelinjer. Visstnok for å selge flere biler. Resultatene lot ikke vente på seg. Los Angeles hadde utrolig nok og frem til bilindustriens angrep verdens lengste trikkenett, og skinnene midt i byen lå så tett at nesten alle gater hadde trikkedrift. I 1930-årene ble skinnene revet opp og trikkern erstattet av busser.

Last ned hele artikkelen om hvordan bilindustrien la ned de amerikanske trikkeselskapene fra Historie nr. 18/2013


NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i