Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

lydmyr luftfly

Ble lydmuren brutt med jet eller rakett?

NASA Langley Research Center website/ Wikipedia

Det første bemannede fartøyet som brøt lydmuren, var rakettflyet Bell X-1. Det skjedde 14. oktober 1947.
I 13 000 meters høyde kom testpiloten Charles Yeager opp i en hastighet på 1127 km/t (mach 1,06). Året etter fløy han i 1541 km/t (mach 1,45) i samme fly i 21 900 meters høyde. Bell X-1 var egentlig ikke annet enn et styrbart missil med vinger, og var designet ut fra formen på en .50 Browning-
maskingeværkule.Først 25. mai 1953 gjorde et jetfly det samme. Maskinen var en YF-100 Super Sabre.Forbrenningen i en jetmotor blir oksidert av luften rundt motoren, og en rakett har med seg sitt eget oksidasjonsmiddel. Derfor­ virker en rakett for eksempel i det lufttomme­ ytre rom. Til gjengjeld er den særdeles vanskelig å fylle med drivstoff. Det første menneskeskapte objektet som brøt lydmuren, var den tyske V-2-raketten. Det skjedde angivelig under første testflygning 3. oktober 1942. Det fins imidlertid ingen offisielle målinger fra testflygningene, men i de neste par årene oppnådde missilene en hastighet på 4900 km/t.

Les også:

Thrust SSC with pilot Andy Green Landspeed record holder
Maskiner

Brite brøt lydmuren med 100.000 hestekrefter

2 minutter
Maskiner

Hvem oppfant enarmede banditter?

2 minutter
Maskiner

Fartsrekorder med bil

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul