Fem pionerer som fikk flyet på vingene

Det som lenge bare var en drøm er nå noe vi tar som en selvfølge. Her er fem av de som har tatt flygningen til nye høyder!

Verdens første flygning med motordrevet fly. Brødrene Orville og Wilbur Wright på stranden i Kitty Hawk 1903.

Brødrene Wrights første flygning 1903.

© Bridgeman/IBL

1783 steg brødrene Montgolfiers ballong til værs med tre dyr om bord.

© Library of congress

1. Brødrene Montgolfier

Første bemannede varmluftsballong 1783.

Jacques-Etienne og Joseph-Michel Montgolfier var sønner av en fransk papirfabrikant. Allerede som barn prøvde de å få papirposer til å sveve ved å holde dem opp-ned over ilden. I 1782 fikk de laget en luftballong av silke og klarte å få den 250 meter opp i lufta.

Året etter kom den første oppstigningen med levende vesener om bord. Testpilotene var en sau, en hane og en and, og blant tilskuerne var Ludvig XVI, Marie Antoinette og Benjamin Franklin. Flyturen varte i åtte minutter, og dyrene landet trygt omlag tre kilometer unna.

Den første bemannede flyturen i en Montgolfier-ballong ble gjennomført senere samme år.

Wilbur og Orville Wright reiste rundt i Europa for å selge oppfinnelsen sin.

© SSPL/Science Museum/Getty

2. Orville og Wilbur Wright

Første motoriserte flyvning 1903.

Den 17. desember 1903 klarte de amerikanske sykkelprodusentene Orville og Wilbur Wright det som mennesket hadde drømt om i flere hundre år – å fly i en farkost som var tyngre enn luften. Flyet Wright Flyer, som brødrene hadde bygget selv, var litt over tolv meter bredt, seks meter langt og drevet av en tolv hestekrefters motor. Brødrene gjennomførte fire flyvninger den dagen, og vekslet på å sitte bak spakene. Den lengste flyturen, med Wilbur som pilot, varte i ett minutt og tilbakela en strekning på 243 meter.

I årene etterpå bygget og fløy brødrene en rekke lignende fly. De besøkte Frankrike, Italia og England, der de fløy med passasjerer og satte ny høyde- og lengderekord.

Bullard ved kampflyet.

© Bridgeman/IBL

3. James Bullard

Første svarte kamppilot 1914–18.

Amerikanske Eugene Jacques «James" Bullard tjenestegjorde i det franske flyvåpenet under første verdenskrig og skjøt ned to fiendtlige fly. Da USA gikk inn i krigen, var det stort behov for piloter men Bullard ble likevel avvist selv om han besto testene – fordi han var svart. I 1959 fikk han franske æreslegionen.

4. Charles Lindbergh

Første over Atlanteren 1927.

Den svenskættede amerikaneren Charles Lindbergh ble i 1927 den første som fløy nonstop over Atlanteren alene. Flyvningen, med flyet Spirit of St. Louis, tok 33,5 timer. Piloten ble hyllet som en helt etter den vellykkede turen og fikk kjælenavnet «Lucky Lindy".

I 1932 havnet Lindbergh nok en gang i rampelyset – denne gang fordi hans to år gamle sønn ble kidnappet og drept.

Earhart i sin Lockhead Electra.

© Library of congress

5. Amelia Earhart

Første kvinne alene over Atlanteren 1932.

Amerikanske Earhart begynte sin pilotkarriere som oppvisningsflyver. I 1928 deltok hun som første kvinne i en flyvning over Atlanterhavet, og i 1932 fløy hun samme strekning på egen hånd. Hun deltok i flere konkurranser og mottok priser for en rekke rekorder. I 1937 la hun ut på en jorden rundt-flyvning sammen med navigatøren Fred Noonan. Flyet var en Lockheed Electra.

De startet i Miami og fløy østover. Under en flyetappe fra New Guinea til Howland Island i Stillehavet den 2. juli forsvant flyet sporløst. Det har aldri blitt funnet.