George Rinhart/Getty Images
Calbraith Rodgers var en usel pilot

Håpløs pilot krysset USA

Calbraith Rodgers kjempet om æren og den fenomenale pengepremien da han bega seg ut på en livsfarlig tur tvers over USA. Kun to av flyets deler skulle nå uskadet frem.

Calbraith Perry Rodgers mislyktes i forsøket på å krysse USA i fly på under 30 dager – og dermed i å vinne prisen på 50 000 dollar som bladkongen William Ran­dolph Hearst hadde satset.

Likevel skrev Rodgers seg inn i luftfartshistorien som den første som krysset USA i fly. Bragden tok 49 dager.

Cal Rogers tok selvsikkert utfordringen og meldte seg på den heseblesende konkurransen om hvem som skulle bli den første piloten som fløy tvers over USA på maksimalt 30 døgn.

At han i det hele tatt slapp levende fra turen, som startet i New York i september 1911, må betegnes som et lite mirakel. Rodgers var nemlig kjent som en notorisk elendig pilot, og underveis hadde han 16 landinger som var regelrette styrtlandinger.

Bedre ble det ikke av at flyet ustanselig måtte repare­res. Hver gang Rodgers landet, ble flyet nemlig omringet av nysgjerrige som ville sikre seg en suvenir.

Da turen sluttet, var det derfor bare to av flyets opprinnelige deler igjen. Resten var erstattet av sjefmekanikeren Charlie Taylor, som også hadde arbeidet for brødrene Wright.

Cal Rodgers med sigar i munnen

Calbraith Perry Rodgers (t.v.) kjederøykte sigarer, selv mens han fløy.

© Wikimedia Commons

Etter rekordforsøket fortsatte Calbraith Perry Rodgers en måneds tid med å turnere i Californa, og overalt ble han hyllet som en helt. Turen ble avsluttet symbolsk ved at han med vilje kjørte det ramponerte flyet ut i Stillehavet utenfor Long Beach.

Glamouren ble imidlertid kort for Rodgers. I april 1912 omkom han etter enda en katastrofal landing, etter at han traff en fugleflokk under en flygeoppvisining.