Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem oppfant enarmede banditter?

Charles Fey bygget den første spillemaskinen som kunne gi mynter i premie direkte fra maskinen. Han løste dermed et problem for mange bar-eiere som før oppfinnelsen måtte utbetale gevinster i form av øl og sigaretter hver gang en gjest var heldig.

SFO museum

I 1891 oppfant det amerikanske firmaet Sittman & Pitt forløperen til spillemaskinen: En maskin som var forsynt med fem spoler med bilder av spillkort og var basert på poker.

Den ble mektig populær på barer i New York og fungerte på den måten at en spiller som f.eks. fikk et par konger fikk en gratis øl mens en royal flush ga en eske sigarer.

Men de mange ulike premiene betydde at maskinen ikke kunne utbetale gevinsten selv, og det gjorde den besværlig for bareiere å administrere.

Problemet ble løst av tysk-amerikaneren Charles Fey. Han bygget den første maskinen som selv kunne spytte ut gevinster i form av mynter.

Det nøyaktige årstallet for oppfinnelsen er omdiskutert, men i 1896 var etterspørselen så stor at Fey kunne åpne en fabrikk. Han kalte spilleautomaten sin “Liberty Bell” etter Philadelphias berømte klokke av samme navn.

På folkemunne kom maskinene til å hete “enarmede banditter” (one-armed bandits).

Spilleren satte den i gang ved å trekke i et håndtak på maskinens side, og folk kunne ofre formuer i småpenger uten å vinne gevinsten på 50 cent.

Fey tjente stort på maskinene

Feys hjemstat California forbød spilleautomater, men han hadde ingen problemer med å få avsetning på sine “Liberty Bells” i andre deler av USA.

Og han tjente på hver eneste én av dem, for i stedet for å selge maskinene leide han dem ut mot 50 pst. av fortjenesten.

Han rakk å fremstille 30.000 maskiner før mer avanserte automater erobret markedet.

Les også:

Maskiner

Concorde fløy til USA på tre timer

4 minutter
Maskiner

Den første traktoren var en kjempetung dampmaskin

18 minutter
Kulturpersonligheter

Amelia Earharts fly hadde problemer lenge før katastrofen

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul