Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknikk - Maskiner

Hvilket fly er raskest?

To fly får æren av å være raskest­. Hvorfor?
Verdens hittil raskeste «vanlige fly» med jetmotorer var SR-71 Blackbird. Men rakettflyet X-15 var enda­ raskere­.
En jetmotor bruker atmosfærens luft til å tilføre forbrenningen oksygen, mens en rakett har med oksidasjonsmiddel selv. Derfor er det bare rakettmotorer som kan fly i en høyde der det ikke er nok oksygen i atmosfæren til forbrenningen.
Det amerikanske luftvåpenet og CIA brukte Blackbird til å ta spionbilder av for eksempel sovjetiske baser og NordVietnam under den kalde krigen. Senere fløy det på overvåkningsoppdrag over blant annet Iran og Persiabukta. Blackbirden var i tjeneste fra 1966 til 1999. Flyet hadde to jetmotorer, som­ uten problemer kunne ha drevet et stort cruiseskip. Flyet var nesten like langt som et Boeing 727-
passasjerfly med plass til 150 passasjerer, og cockpitbesetningen var på to mann – en pilot og en spesialist som overvåket motorenes yteevne nøye.
Det eksperimentelle rakettflyet X-15 fløy dobbelt så raskt som Blackbirden. X-15, som også ble utviklet under den kalde krigen, hadde en toppfart på langt over 7000 km/t, og kom opp i en rekordhøyde på 108 km – 8 km høyere enn den offisielle grensen til rommet. Pilotene fikk derfor et astronautemblem sydd på uniformen.

Les også:

Jødisk skat Polen
Arkeologi

Gåtefullt funn under forlatt synagoge

3 minutter
Hverdagsliv

Før kjøleskapet: Slik holdt maten seg fersk

6 minutter
Vikinger

En tykk and erobret Østersjøen

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul