Hvilket fly er raskest?

To fly får æren av å være raskest­. Hvorfor?
Verdens hittil raskeste «vanlige fly» med jetmotorer var SR-71 Blackbird. Men rakettflyet X-15 var enda­ raskere­.
En jetmotor bruker atmosfærens luft til å tilføre forbrenningen oksygen, mens en rakett har med oksidasjonsmiddel selv. Derfor er det bare rakettmotorer som kan fly i en høyde der det ikke er nok oksygen i atmosfæren til forbrenningen.
Det amerikanske luftvåpenet og CIA brukte Blackbird til å ta spionbilder av for eksempel sovjetiske baser og NordVietnam under den kalde krigen. Senere fløy det på overvåkningsoppdrag over blant annet Iran og Persiabukta. Blackbirden var i tjeneste fra 1966 til 1999. Flyet hadde to jetmotorer, som­ uten problemer kunne ha drevet et stort cruiseskip. Flyet var nesten like langt som et Boeing 727-
passasjerfly med plass til 150 passasjerer, og cockpitbesetningen var på to mann – en pilot og en spesialist som overvåket motorenes yteevne nøye.
Det eksperimentelle rakettflyet X-15 fløy dobbelt så raskt som Blackbirden. X-15, som også ble utviklet under den kalde krigen, hadde en toppfart på langt over 7000 km/t, og kom opp i en rekordhøyde på 108 km – 8 km høyere enn den offisielle grensen til rommet. Pilotene fikk derfor et astronautemblem sydd på uniformen.