Rob Schleiffert
F-16-fly på blå himmel

Hvor effektivt er F-16-flyet?

Siden 1970-tallet har F-16 tatt himmelen over slagmarker verden over med storm. Med tiden har det billige og pålitelige jagerflyet fått en fast rullebane hos mange lands flyvåpen.

I historisk sammenheng er F-16 – også kjent som F-16 Fighting Falcon – et av historiens mest vellykkede kampfly.

Siden 1976 har flyet blitt produsert i over 4600 eksemplarer og har vist uovertruffen effektivitet på en lang rekke slagmarker – inkludert krigen mellom Afghanistan og Sovjetunionen, Golfkrigen og krigene i Jugoslavia.

I løpet av konfliktene deltok F-16 i flere luftkamper og skjøt ned 76 fiendtlige fly, mens bare ett F-16 er blitt skutt ned.

Denne statistikken gjør F-16 til et av de mest vellykkede jagerflyene i historien – nest etter Boeing F-15 Eagle, som har skutt ned 102 fiendtlige fly uten å bli skutt ned fra himmelen.

Til sammenligning har en av F-16s største rivaler, det russiske jagerflyet MiG-21, skutt ned 240 fiendtlige fly, men mer enn 500 eksemplarer av flyet har også blitt skutt ned.

Selv om forgjengeren F-15 har hatt større suksess i kamp, er F-16 generelt et mer populært jagerfly blant vestlige og vestlig allierte land.

F-16-fly over ørken med ild

F-16 deltok blant annet i Golfkrigen, der jagerflyet viste seg å være svært effektivt mot både luft- og bakkemål.

© US Air Force

F-16 er billig og effektivt

En av grunnene til flyets popularitet er at F-16 er designet for å være billig – i både innkjøp og vedlikehold.

En annen grunn er at F-16 er et såkalt multirollefly, som både kan delta i luften og utføre angrep mot mål på bakken. Flyet kan derfor utføre flere typer oppdrag enn mange andre jagerfly.

Flyets store manøvreringsdyktighet og allsidighet ble tydeligst under Golfkrigen i 1990-91, hvor F-16-fly dro på tusenvis av tokt.

Her skjøt F-16 ned irakiske jagerfly og utførte presisjonsangrep mot flere mål på bakken – uten et eneste tap til tross for Iraks avanserte luftforsvar.