Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

orient express 1907

Hvor kjørte Orientekspressen?

I over 125 år var det legendariske toget et symbol på luksus, men i desember 2009 trillet det siste historiske togsettet i togstallen.

APi/Getty Images

Orientekspressen var navnet på en togforbindelse som opprinnelig transporterte europeiske reisende mellom Paris og Istanbul.

Ruten ble opprettet av Compagnie Internationale des Wagons-Lits i 1883. Tanken var å tilby en togreise som var preget av høy komfort og luksus. Derfor ble navnet Orientekspressen fort synonymt med luksusreiser.

Etter 1883 ble Orientekspressens rute endret og forlenget flere ganger, og flere andre togforbindelser begynte også å bruke navnet Orientekspressen for å lokke til seg kunder.

Den opprinnelige ruten ble åpnet den 4. oktober 1883 og gikk fra Paris til den rumenske havnebyen Giurgiu via München og Wien.

I Romania ble passasjerene fraktet med ferje over elven Donau til Bulgaria, der de fortsatte i tog til byen Varna.

Her måtte de reisende igjen om bord på en ferje som seilte det siste stykket til Istanbul. Først i 1889 kjørte det første direkte toget fra Paris til Istanbul.

Det siste av de legendariske luksustogene til Istanbul hadde avgang fra Paris den 19. mai 1977.

Deretter ble ruten forkortet flere ganger inntil det siste Orientekspressen-toget kjørte fra Strasbourg til Wien i desember 2009.

Les også:

Maskiner

Concorde fløy til USA på tre timer

4 minutter
Maskiner

Sovjetisk prestisjefly var verdens raskeste

2 minutter
Maskiner

RMS Mauretania: Stålgiganten var havets raskeste

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul