APi/Getty Images
orient express 1907

Hvor kjørte Orientekspressen?

I over 125 år var det legendariske toget et symbol på luksus, men i desember 2009 trillet det siste historiske togsettet i togstallen.

Orientekspressen var navnet på en togforbindelse som opprinnelig transporterte europeiske reisende mellom Paris og Istanbul.

Ruten ble opprettet av Compagnie Internationale des Wagons-Lits i 1883. Tanken var å tilby en togreise som var preget av høy komfort og luksus. Derfor ble navnet Orientekspressen fort synonymt med luksusreiser.

Etter 1883 ble Orientekspressens rute endret og forlenget flere ganger, og flere andre togforbindelser begynte også å bruke navnet Orientekspressen for å lokke til seg kunder.

Den opprinnelige ruten ble åpnet den 4. oktober 1883 og gikk fra Paris til den rumenske havnebyen Giurgiu via München og Wien.

I Romania ble passasjerene fraktet med ferje over elven Donau til Bulgaria, der de fortsatte i tog til byen Varna.

Her måtte de reisende igjen om bord på en ferje som seilte det siste stykket til Istanbul. Først i 1889 kjørte det første direkte toget fra Paris til Istanbul.

Det siste av de legendariske luksustogene til Istanbul hadde avgang fra Paris den 19. mai 1977.

Deretter ble ruten forkortet flere ganger inntil det siste Orientekspressen-toget kjørte fra Strasbourg til Wien i desember 2009.