På sin første tur med metalldetektor gjorde tre år gamle James Hyatt i 2009 trolig sitt livs funn. Maskinen pep, og opp av jorden gravde han og faren et lite relikvieskrin i gull.

Treåring fant gullskatt med billig metalldetektor

Utstyrt med en metalldetektor gjorde en tre år gammel britisk gutt trolig sitt livs funn da han fant et 500 år gammelt relikvieskrin i gull.

På skattejakt med far

3-årige James Hyatt ryddet i 2009 avisforsidene i Storbritannia da han på et jorde nær byen Exeter i Sør-England gjorde et av landets hittil mest verdifulle gullfunn. Sammen med sin far hadde han dratt ut på skattejakt med en metalldetektor. For moro skyld lot faren lille James søke med apparatet. Få minutter senere ga den fra seg en pipelyd. Den hadde funnet noe.

Fant relikvieskrin

Spent begynte James og faren å grave i jorden og 20 cm nede fant de noe blankt. Opp av jorden plukket de et gullsmykke – ca. 3 cm langt og 2 cm bredt. Smykket viste seg senere å være et lite relikvieskrin som en gang kanskje har inneholdt en treflis fra Kristi kors.

"Jeg har hatt dette som hobby i 15 år, og jeg har aldri funnet noe lignende", uttalte James' far, Jason Hyatt, senere.

Kan være verdt millioner

Da eksperter senere undersøkte det lille skrinet, daterte de det til 1500-tallet og anslo verdien til hele 23 millioner kroner.

Kanskje ligger det også en skatt der ute og venter på deg. Finn ut mer om hvordan man jakter på nedgravde skatter ved å laste ned artikkelen fra Historie nr. 4, 2015 her.

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i