Public domain

Nå kan forskerne starte verdens eldste datamaskin

Ny studie avslører en av den 2200 år gamle Antikythera-mekanismens hemmeligheter.

Antikythera-mekanismen er verdens første analoge datamaskin. Forskere tror at datamaskinen, som ble drevet med en sveiv, kunne regne seg frem til når solformørkelser og andre astronomiske hendelser ville finne sted.

Oldtids-datamaskinen ble løftet opp av havet i 1901, og siden den gang har den mer enn 2000 år gamle mekanismen vakt undring blant historikere og arkeologer. Nå mener et team av forskere at de har beregnet datamaskinens startdato – og det er viktig:

«For å kunne bruke et måleinstrument kreves det et referansepunkt», forklarer Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism (The FRAMe Project) – akkurat som moderne kalendere som bruker år 0 og regner ut fra dette.

De greske forskerne fra FRAMe Project mener at Antikythera-mekanismen bruker datoen 22. desember 178 f.Kr. som startdato.

I tidens løp er det blitt laget flere rekonstruksjoner av Antikythera-mekanismen.

© Mogi Vicentini

Konklusjonen bygger på solformørkelse

På den datoen kunne grekerne og resten av Sør-Europa være vitne til en solformørkelse, som til og med falt på dagen etter vintersolverv. For de gamle grekerne var vintersolverv noe helt spesielt og markerte begynnelsen på en ny månesyklus, og ble feiret med en religiøs festival.

Forskernes konklusjon blir imidlertid møtt med hard kritikk. Andre eksperter kaller det tull fordi mekanismens år 0 vil flytte den greske årstiden Karneios til februar. Og Karneios forbindes med vinhøst, som ikke finner sted om vinteren.